Acasă Locale Nationale România a urcat cinci poziții într-un clasament mondial al libertății economice, dar...

România a urcat cinci poziții într-un clasament mondial al libertății economice, dar rămâne în urma Macedoniei, Ungariei și Bulgariei

România a urcat cinci poziții într-un clasament mondial al libertății economice, dar rămâne în urma Macedoniei, Ungariei și Bulgariei.

Cu un scor total de 66,6 puncte, România se situează mai sus în clasamentul de anul acesta decât state precum Portugalia, Franța, Italia, Grecia sau Rusia, însă este devansată, pe lângă majoritatea economiilor dezvoltate din Vest, și de state precum Georgia, Botswana, Columbia, Armenia, Macedonia, Ungaria, Bulgaria sau Jamaica.

La vârful clasamentului se plasează Hong Kong, care își menține supremația pentru al 21-lea an consecutiv, cu un scor total de 89,6 puncte, Singapore (89,4 puncte) și Australia (81,4 puncte), în timp ce ultimele locuri revin Venezuelei (34,3 puncte), Cubei (29,6 puncte) și Coreei de Nord (1 punct).

Punctajul primit de România reflectă îmbunătățiri în cinci din cele zece criterii în funcție de care este calculat indicele libertății economice. Față de anul trecut, punctajul este mai mare pentru componentele libertatea față de corupție, libertatea cheltuielilor guvernamentale, libertatea muncii, libertatea monetară și libertatea comerțului.

Reduceri de punctaj se observă pentru libertatea afacerilor și libertatea fiscală, în timp ce scorul pentru libertatea drepturilor de proprietate, a investițiilor și cea financiară a stagnat.

La nivel mondial, punctajul mediu al libertății economice s-a îmbunătățit ușor în ultimul an, cu 0,1 puncte, atingând nivelul record de 60,4 puncte, se arată în raportul Heritage Foundation.

„Deși ritmul creșterii a încetinit în comparație cu avansul de 0,7 puncte înregistrat anul trecut, punctajul mediu al economiilor a uract cu aproape un punct față de scorul consemnat după declanșarea crizei financiare și economice, recuperând astfel terenul pierdut”, se menționează în studiu.

Dintre cele 178 de țări pentru care sunt disponibile date, 101 consemnează îmbunătățiri ale indicelui față de ediția de anul trecut, iar 37 de state, printre care Taiwan, Lituania, Georgia, Columbia, Israel, Republica Capul Verde, Muntenegru și Coasta de Fildeș, au înregistrat cel mai mare punctaj al liberatății economice de la lansarea indexului și până în prezent.

Heritage Foundation este o fundație americană, înființată în 1973, cu activități în domeniul cercetării și educației. Prima ediție a clasamentului libertății economice a fost publicată în 1994.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lansarea proiectului „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor- Jurnalul de Satu Mare SRL”

S.C. Jurnalul de Satu Mare S.R.L., în calitate de Beneficiar, implementează proiectul „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate...

Sprijin pentru participarea pentru prima dată la sistemele de calitate

Anunţă deschiderea apelului de selecţie nr. 2 pentru măsura 3.1 - Sprijin...

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Comentarii recente