vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareIohannis, despre decizia CC privind alegerile prezidențiale: Sesizarea noastră a fost respinsă...

Iohannis, despre decizia CC privind alegerile prezidențiale: Sesizarea noastră a fost respinsă pe formă, nu pe fond

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, marți, că sesizarea liberalilor privind neconstituționalitatea OUG 45 privind alegerile prezidențiale a fost respinsă ”pe formă”, iar speța în cauză nu s-ar fi judecat pe fond, menționând că liberalii iau act de decizia Curții Constituționale.

Iohannis a fost întrebat cum vede decizia Curții Constituționale de respingere a sesizării PNL privind neconstituționalitatea OUG 45 privind alegerile prezidențiale.

”Curtea Constituțională nu a stabilit că este constituțională sau neconstituțională, Curtea Constituțională a stabilit că este inadmisibilă sesizarea noastră, deci a respins sesizarea noastră pe formă, nu a judecat fondul. Pentru noi, momentan această procedură este încheiată. După părerea mea este păcat, dar, evident, din momentul în care avem o decizie a Curții Constituționale luăm act de ea, o respectăm și mergem mai departe. Este păcat fiindcă problema pe care am sesizat-o și pentru care am sesizat Curtea este aceeași. Nu s-a rezolvat în niciun fel”, a spus Iohannis.

El a fost întrebat dacă se așteaptă ca și Avocatul Poporului să conteste ordonanța de urgență 45.

”Sincer, nu”, a răspuns liderul PNL.

Curtea Constituțională a respins, marți, sesizarea PNL privind neconstituționalitatea OUG 45/2014 care modifică Legea alegerilor prezidențiale.

Surse oficiale au declarat că judecătorii constituționali au respins contestația PNL privind OUG 45/2014 pentru alegerile prezidențiale.

”OUG este constituțională în integralitate”, au adăugat sursele citate.

Liberalii anunțau pe 21 august că le-a fost admisă de Curtea de Apel București solicitarea depusă în numele PNL de președintele partidului, Klaus Iohannis, privind sesizarea Curții Constituționale în legătură cu ordonanța de urgență care modifică legea de organizare a alegerilor prezidențiale.

Liberalii precizau că, din punctul lor de vedere, „există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală”.

La începutul lunii iunie, Klaus Iohannis, în numele PNL, a dat în judecată Guvernul solicitând anularea Ordonanței de urgență 45 din 2014, care modifică legislația privind organizarea alegerilor prezidențiale, arătând că aceste modificări ar duce la o fraudă electorală masivă, favorizând votul multiplu.

„Nu poate Guvernul, cu un candidat la președinție, cu puține zile înainte de alegeri, să modifice legislația care se referă la aceste alegeri. Victor Ponta, prin instrumentele guvernamentale și-ar crea un avantaj competițional și acest lucru îl considerăm, nu numai noi, ci și Comisia de la Veneția, inacceptabil. Am formulat astfel o solicitare de chemare în judecată a Guvernului, în care am invocat excepția de neconstituționalitate și credem că instanța va trimite la Curtea Constituțională ordonanța, de unde vom avea un răspuns tranșant”, spunea atunci Iohannis.

El susținea că, dacă rămâne așa ordonanța, se creează premisa unei fraude electorale masive, favorizându-se votul multiplu.

Iohannis spunea că Guvernul schimbă în această ordonanță un articol din lege, introducând posibilitatea de a se vota oriunde în țară, pe baza unei declarații pe propria răspundere, ceea ce încurajează votul multiplu.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente