Acasă Locale Stiri Satu Mare Senatul respinge menținerea în Codul Penal a incriminării presiunilor asupra justiției, cerută...

Senatul respinge menținerea în Codul Penal a incriminării presiunilor asupra justiției, cerută de Traian Băsescu

Senatorii au respins, marți, cererea de reexaminare prin care președintele Traian Băsescu solicită menținerea în noul Cod Penal a articolului prin care se incriminează presiunile asupra justiției.

Membrii Comisiei juridice și-au menținut punctul de vedere potrivit căruia au considerat necesară abrogarea articolului 276 având în vedere că, așa cum este formulat textul în vigoare, declarațiile oricărei persoane ar putea fi interpretate ca fiind o presiune la adresa unui judecător sau a unui alt organ de urmărire penală, dându-de în acest fel posibilitatea pronunțării unor soluții arbitrare care să aducă atingere libertății de exprimare.

Senatul a dezbătut cererea de reexaminare, pe care a respins-o cu 93 de voturi ”pentru”, 10 voturi ”împotrivă” și două abțineri, în calitate de primă Cameră sesizată.

Propunerea legislativă pentru abrogarea art. 276 din Legea 286/2009 privind Codul Penala fost inițiată de mai mulți parlamentari PNL, printre care Crin Antonescu, Sebastian Grapă, Akos Mora, Marius Obreja, Ion Popa, Ovidiu Saghian, Dorin Păran, Ștefan Tomoioagă, Mircea Dolha, Mihai Donțu, Relu Fenechiu, Alina Gorghiu, Dan Motreanu, Eugen Nicolăescu, Cristina Pocora, Petre Roman, Adrian Scutaru și Radu Zlati.

Președintele Băsescu a trimis o cerere de reexaminare Parlamentului în care solicită menținerea infracțiunii de la articolul 276 din Codul Penal, care incriminează fapta persoanei ce face declarații publice nereale referitoare la săvârșirea de judecător sau de organele de urmărire a unei infracțiuni

„Această infracțiune face parte din categoria infracțiunilor contra înfăptuirii justiției și instituie o protecție atât pentru judecător, cât și pentru organele de urmărire penală”, scrie Băsescu în cererea de reexaminare.

El menționează că introducerea acestei infracțiuni în Codul Penal a avut în vedere, potrivit Expunerii de motive la Legea 286/2009 privind Codul Penal, „asigurarea și protejarea imparțialității și libertății judecătorilor și organelor de urmărire penală în exercitarea atribuțiilor judiciare conferite de lege față de încercările de intimidare sau influențare a acestora”.

Băsescu mai arată că faptele incriminate sunt inspirate din realitățile practicii judiciare, dar, mai ales, de frecvența, intensitatea și de modul de manifestare a acestor fapte în ultimii ani, constând în încercările de influențare sau intimidare din partea părților sau a reprezentanților acestora, în modalitățile arătate, pe durata desfășurării unui proces, obținându-se astfel o atmosferă de natură să vicieze grav imparțialitatea judecătorilor sau procurorilor, atmosferă care poate fie să profite celor ce recurg la asemenea mijloace în cazul obținerii efectului scontat, fie să-i dezavantajeze prin obținerea unei atitudini ostile din partea magistraților.

Șeful statului subliniază că rațiunile care au justificat introducerea acestei infracțiuni persistă și, în consecință, abrogarea articolului ce sancționează presiunile asupra justiției nu este oportună.

Potrivit șefului statului, libertatea de exprimare trebuie să se exercite în limitele bunei-credințe.

Acesta arată că menținerea în Codul Penal a infracțiunii de ”Presiuni asupra justiției” are un efect descurajant pentru posibilele încercări de a influența sau a intimida magistrații, prin declarații publice nereale, referitoare la săvârșirea de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracțiuni sau a unei abateri disciplinare gravă legată de instrumentarea respectivei cauze pe durata unei proceduri judiciare în curs”, afirmă președintele.

Băsescu arată că dispoziția legală prevăzută la Articolul 276 din Codul Penal se opune declarațiilor publice neadevărate făcute cu rea-credință și nu are efecte asupra declarațiilor prin care se spune adevărul, se reclamă un abuz, în interes public, legitim.

Potrivit acestuia, incriminarea anumitor fapte ce au rolul de a influența sau intimida magistratul este în acord cu recomandarea Comisiei Europene privind introducerea unui cadru clar privind interdicția de a critica hotărâri judecătorești și de a submina activitatea magistraților sau de a face presiuni asupra acestora (Raportul din ianuarie 2013 al Comisiei Europene către Parlamentul European și Consiliu privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare).

- Advertisment -

Cele mai populare

Zece minute să plângi…

Având al doilea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din lume, Brazilia a impus restricții la înmormântări, iar familiile...

Vânzarea terenurilor agricole afectată de noile restricții.

Vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan se va efectua, începând din data de 13 octombrie 2020, după reguli noi. Printre noutățile aduse...

Povestea celei mai vechi mănăstiri insulare din România.

Daca e week-end gândul ne zboară departe ,pe frumoasa vale a Oltului, în zona stațiunii Călimănești-Căciulata. Căutăm obișnuitul loc de popas...

Bei cafea?!Traiești mai mult.

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau două- trei cești de cafea pe zi...

Comentarii recente