marți, aprilie 16, 2024
AcasăsusIohannis: Implementarea cardului de sănătate a fost prost pregătită, populația insuficient informată

Iohannis: Implementarea cardului de sănătate a fost prost pregătită, populația insuficient informată

iohanis

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu i-a prezentat situația cardului de sănătate și concluzia a fost că ”implementarea cardului a fost prost pregătită”, apreciind că populația a fost insuficient de bine informată.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu a fost la el, și i-a prezentat situația, adăugând că au discutat și despre alte chestiuni, precum Institutul Cantacuzino.

”Concluzia este că a fost prost pregătită implementarea cardului”, a spus șeful statului, întrebat care a fost concluzia sa, după discuțiile cu ministrul Sănătății.

”Consider în continuare că populația a fost insuficient de bine informată. Ar fi fost nevoie de o campanie națională de informare amplă, și atunci o bună parte din sincopele care au apărut ar fi putut fi evitate relativ ușor”, a declarat șeful statului.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, să îndrepte eventualele probleme de la Casa de Asigurări Naționale de Sănătate (CNAS), legate de introducerea cardului de sănătate.

„Avem nevoie de cardul de sănătate și de combaterea risipei și fraudei din sănătate. Domnul ministru, nu știu, sunt probleme la Casă, le îndreptați!”, a cerut premierul Ponta, în ședința de guvern.

El a arătat că, prin introducerea cardului, unii medici nu mai pot pretinde că au 2.000 de pacienți pe zi și consumă medicamente de două milioane de euro.

„Sunt convins că trebuie îmbunătățit sistemul, dar, în același timp, e cea mai importantă schimbare pe care o facem în sănătate”, a mai spus Ponta.

Aproape 1.000 de persoane au așteptat la coadă, luni, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București pentru a-și lua cardul de sănătate sau o adeverință, după ce la sfârșitul săptămânii trecute medicii de familie le-au spus că din 1 mai nu vor mai fi primiți în spitale fără acesta.

Unele dintre problemele identificate luni au fost cauzate și de faptul că unii medici nu au înțeles cum poate fi utilizat cardul de sănătate. Spre exemplu, cardul de sănătate trebuia introdus în cititor și menținut acolo până când asiguratul își tasta PIN-ul ales de el și primea validarea acestuia din partea sistemului. Toate celelalte operații, respectiv consultația și redactarea rețetei, puteau fi făcute după scoaterea cardului din cititor.

Din acest motiv, unii medici de familie au avut nevoie și de patru ore pentru a consulta trei pacienți, după cum au semnalat aceștia.

Cei mai mulți medici au reclamant faptul că sistemul se blochează frecvent, iar validarea cardului este greoaie. Potrivit Societății Naționale de Medicina Familiei, medicii din toată țara au primit două tipuri de erori, ambele făcând imposibilă activarea cardurilor, respectiv UM indisponibilă și Token – lipsă.

Dacă la medicul de familie au fost situații, potrivit declarațiilor acestora, în care în patru ore au putut consulta trei pacienți, cu totul alta a fost situația la spitale. De exemplu, la Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală, fișa de internare putea fi întocmită în medie în 15 minute, pe baza cardului de asigurări de sănătate.

Un semnal de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății este acela că toți furnizorii trebuie să acorde servici medicale, întrucât nu-i poate fi anulată unei persoane calitatea de asigurat doar pentru că nu a intrat în posesia cardului.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente