Acasă Locale Stiri Satu Mare Iohannis: La Ponta a fost o imixtiune în actul de justiție, la...

Iohannis: La Ponta a fost o imixtiune în actul de justiție, la Băsescu a fost vorba de o scăpare

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, marți, că afirmațiile premierului Victor Ponta prin care a ”decretat” faptul că va fi declarat incompatibil de ÎCCJ au fost ”o imixtiune a politicului în actul de justiție”, în timp ce declarațiile președintelui Traian Băsescu au fost ”o scăpare”.

Iohannis a fost întrebat dacă este de părere că în ultima perioadă a fost cazul presiunilor asupra justiției din zona politică sau a șefului statului.

”Eu aș crede mai degrabă că există presiuni din partea primului ministru care nu mai departe de ieri n-a găsit lucru mai bun să facă decât să se pună în fața camerelor de luat vederi în Parlament și să decreteze că eu voi fi găsit incompatibil. Asta se numește imixtiunea politicului în actul de justiție”, a declarat Iohannis.

El a fost întrebat dacă în cazul președintelui Traian Băsescu nu este vorba de imixtiune.

”Nu, cred că e vorba de o scăpare, sub imperiul circumstanțelor”, a răspuns Iohannis.

De asemenea, el a fost întrebat dacă are aceeași opinie și despre afirmațiile șefului statului de marți în privința celor conținute în dosarul EADS în care până acum nu a fost deschisă vreo procedură.

”Timpul alocat campaniei, din păcate, nu-mi permite decât să urmăresc puține declarații ale președintelui. Cum nu candidează, nu reușesc să le văd pe toate”, a răspuns președintele PNL.

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, că liderul PNL Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție, întrucât aceasta este practica unitară a acestei instanțe, în toate cazurile anterioare de incompatibilitate pronunțându-se similar.

”Cu siguranță și domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, că așa au fost toate deciziile până acum (…) Rezultatul este știut de toată lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru că până acum asta e practica unitară a ICCJ, în toate cazurile anterioare au spus la fel”, a susținut Ponta.

El a mai declarat că ACL încearcă, în acest moment, să îi apere pe parlamentarii săi declarați incompatibili, respectiv pe deputatul Ștefan Stoica și senatorul Akos Mora, pentru a bloca în Parlament pierderea mandatului.

”Asistăm, ca și la Senat, la încercarea celor de la ACL, a domnului Blaga și Iohannis, de a-i apăra pe cei declarați defintiv și irevocabil incompatibili. Fac acest lucru nu din dragoste pentru domnul deputat Stoica, parcă, nici nu cred că-l cunosc ei, sau pentru domnul senator Akos Mora, ci din teama că pe 18 noiembrie sau când se va judeca la ICCJ, cu siguranță și domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, că așa au fost toate deciziile până acum. Și atunci încearcă să blocheze în Parlament pierderea mandatului de către cel declarat incompatibil”, a susținut Ponta.

El a mai spus că decizia de luni a ICCJ de a judeca mai devreme procesul de incompatibilitate, așa cum a cerut ANI, a fost una bună, luată cu înțelepciune.

”Decizia de azi a ICCJ cred că e o decizie foarte bună. Dacă ar fi judecat acum, se putea victimiza domnul Iohannis, apărea o tulburare în opinia publică. Așa domnul Iohannis va pierde în noiembrie alegerile, va fi primar, și ca primar bănuiesc că nu va mai exista niciun fel de presiune asupra Curții Supreme să dea o decizie împotriva tuturor deciziilor de până acum”, a spus Ponta.

”Dacă mă întrebați pe mine, cred că au judecat cu înțelepciune și cred că după 17 noiembrie nu va mai exista niciun fel de presiune. Va fi un primar ca atâția alți primari care din păcate au pierdut procesele sau ca Stoica și Akos Mora, declarați definitiv și irevocabil incompatibili și care mai se luptă acum prin Parlament, dar la un moment dat, azi, mâine, peste o lună, tot își vor pierde mandatele”, a spus Ponta.

Întrebat de unde știe ce va decide ICCJ, având în vedere că nu există nicio decizie a acestei instanțe pe această speță, Ponta a spus: ”M-ați întrebat, v-am răspuns”.

Președintele Băsescu a declarat, duminică, după ce a fost la un restaurant în Centrul Vechi al Capitalei alături de Elena Udrea și Emil Boc, că s-a discutat „situația dificilă” a lui Klaus Iohannis privind dosarul de incompatibilitate, el expunând presei mai multe variante și arătând că „poporul are dreptul să decidă alesul și nu justiția”.

Întrebat la ieșirea din restaurant despre faptul că a discutat mult cu Emil Boc și dacă se fac planuri pentru intrarea acestuia în PMP, Traian Băsescu a spus că la masă nu se fac planuri, precizând, în schimb, că s-a discutat „situația legală dificilă” a lui Klaus Iohannis.

Președintele a declarat că dosarul lui Klaus Iohannis legat de incompatibilitate se află la ÎCCJ din 2013 și nimeni nu este „îndreptățit să judece termenele”.

„Și, totuși, dacă privim la situația reală care s-a creat, ar fi fost trei alternative: una – să se judece înainte de depunerea candidaturilor, care ar fi fost cea mai corectă din punct de vedere al sănătății competiției politice”, a spus Băsescu.

„A doua variantă ar fi fost să se judece înainte de a se băga voturile în urnă, mai puțin bună decât prima variantă, dar mai puțin rea dacă s-ar judeca după ce se bagă voturile în urnă. Atunci, din punct de vedere politic, nu putem spune decât că justiția va vea o decizie majoră cu privire la alegeri, ceea ce este nepermis într-un stat democratic. Poporul are dreptul să decidă alesul și nu justiția”, a continuat șeful statului.

„Singurul lucru pe care-l putem face este să comentăm o realitate, ori suntem în această realitate, n-am avut situația ideală, adică judecarea înainte de depunerea candidaturilor și aici probabil că sunt procedurile Curții, pe care nu le pot aprecia eu”, a mai spus el, răspunzând la o întrebare.

Solicitat să precizeze cum vede o declarație recentă a lui Klaus Iohannis în care acesta vorbea de un gest „de moralitate” în cazul în care ar fi declarat incompatibil, Traian Băsescu a spus: „Moralitate era dacă ar fi cerut domnia sa, știind că are dosarul din 2013 la Înalta Curte, dacă înainte de a-și depune candidatura ar fi cerut domnia sa să fie judecat”.

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis se judecă după al doilea tur al alegerilor prezidențiale, după ce instanța supremă a respins, luni, cererea ANI și a menținut data de 18 noiembrie pentru analizarea admisibilității recursului.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins astfel cererea Agenției Naționale de Integritate (ANI) de schimbare a termenului la care se va analiza admisibilitatea recursului în dosarul lui Iohannis, respectiv data la care s-ar putea decide fie că recursul este nefondat și că rămâne soluția de anulare a raportului de incompatibilitate, fie că acesta se judecă pe fond.

Agenția Națională de Integritate ceruse instanței supreme, în 22 octombrie, să ia în discuție mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, considerând că judecata ar trebui să aibă loc înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, nu la două zile după, respectiv în 18 noiembrie, data stabilită inițial.

Potrivit Codului de procedură penală, există trei posibilități prin care se poate soluționa admisibilitatea recursului.

Astfel, conform articolului 493, care reglementează procedura de filtrare a recursurilor, când această cale de atac este de competența Înaltei Curți de Casație și Justiție, în cazul în care completul este în unanimitate de acord că recursul nu îndeplinește cerințele de formă, că motivele de casare invocate și dezvoltarea lor nu se încadrează în cele prevăzute de lege sau că recursul este evident nefondat, anulează sau, după caz, respinge recursul printr-o decizie motivată, pronunțată, fără citarea părților, care nu este supusă niciunei căi de atac. Ulterior, decizia se comunică părților implicate în proces.

În acest caz, se menține decizia de la Curtea de Apel Alba-Iulia, care a dispus anularea raportului prin care ANI a stabilit că Iohannis a fost incompatibil.

„Dacă raportul apreciază că recursul este admisibil și toți membrii sunt de acord, iar problema de drept care se pune în recurs nu este controversată sau face obiectul unei jurisprudențe constante a Înaltei Curți de Casare și Justiție, completul se poate pronunța asupra fondului recursului, fără citarea părților, printr-o decizie definitivă, care se comunică părților”, este a doua variantă de soluționare a acestui dosar.

O a treia posibilitate este aceea ca membrii completului să pronunțe, fără citarea părților, o încheiere de admitere în principiu a recursului și să fixeze termenul de judecată pe fond a recursului, cu citarea părților.

Instanța supremă este cea care va decide definitiv dacă primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul în adunările generale ale acționarilor societăților Apă Canal și Piețe sau dacă raportul ANI va fi anulat, așa cum a dispus și Curtea de Apel Alba-Iulia.

În 24 aprilie 2013, Agenția Națională de Integritate anunța că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 și SC Piețe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câștigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestația acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate și a dispus anularea deciziei. Hotărârea a fost contestată de ANI la instanța supremă.

Președintele PNL, Klaus Iohannis a declarat că va candida la prezidențiale indiferent de ceea ce se va întâmpla la instanța supremă și că pornește de la premisa că va câștiga procesul.

„Nu am cum să pierd, în primă instanță am câștigat, și încă foarte bine, acest proces. Nu există nicio chestiune suplimentară față de ce s-a discutat pe fond și nu există pentru mine niciun motiv să cred că aș putea să pierd acest proces, și atunci, sigur, dacă ar fi un termen relativ rapid, s-ar judeca, aș câștiga procesul și ar fi scoasă această chestiune din discuția publică”, a precizat liderul PNL

- Advertisment -

Cele mai populare

Comunicat prezidențial

Stoparea pandemiei de COVID-19 depinde şi de modul de răspuns al oraşelor şi al marilor comunităţi la necesitatea respectării măsurilor de protecţie...

Hallowen-sărbatoare demonica împrumutată de la străini

Moartea şi viaţa sunt lucruri esenţiale şi de aceea, simple. Omul le-a complicat atunci cînd, orbecăind, a ales mai uşor întunericul decât...

România furnizează cobai umani

Ceea ce vedeți despre banii murdari pe care Biden i-a incasat din Ucraina și România, este nimic față de adevărata dimensiune a...

Meserii uitate

Pe fondul apariţiei ţesăturilor moderne şi a firelor textile uşor de procurat, una dintre cele mai larg răspândite îndeletniciri din ţară, torsul...

Comentarii recente