vineri, iunie 2, 2023
AcasăPoliticaInternationalIohannis salută intenția președinților Biden și Macron de a trimite trupe în...

Iohannis salută intenția președinților Biden și Macron de a trimite trupe în România

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a scris joi pe Twitter că salută anunţul omologului francez, Emmanuel Macron, și a celui american, Joe Biden, cu privire la disponibilitatea de a participa cu trupe NATO pe teritoriul României contextul situaţiei de la frontierele Ucrainei.

Salut călduros anunţul preşedintelui Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Franţei de a participa la prezenţa militară întărită a NATO în România. Parteneriatul strategic România-Franţa va fi astfel întărit pe flancul estic, în regiunea Mării Negre”, a scris Iohannis, joi, pe Twitter.

Mesajul președintelui român vine în contextul în care miercuri, în timpul unui discurs susținut în Alsacia, președintele Franței, Emmanuel Macron a firmat că țara sa este dispusă să trimită trupe franceze în misiuni de tip “prezenţă înaintată consolidată”, mai ales în România, “pentru a arăta solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”.

Și președintele american, Joe Biden a declaart că va fi crescută prezența militară în Polonia şi România, în contextul situaţiei de la frontierele Ucrainei. Acesta a motivat spunând că există o obligaţie în termenii Articolului 5 din Tratatul NATO, de a apăra aceste state, precizând în același timp că nu există o astfel de obligaţie faţă de Ucraina, deşi situaţia acesteia este îngrijorătoare.

Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat preşedintele Biden, întrebat în legătură cu o eventuală invadare a Ucrainei de către trupele ruseşti, dar şi cu solicitările părţii ruse vizând menţinerea unei sfere de influenţă care implică retragerea trupelor americane şi a armelor nucleare din statele fostului bloc sovietic.

Rusia transmite un ultimatum pentru NATO

„Vine un moment al adevărului când Occidentul fie acceptă propunerile noastre, fie se vor găsi alte modalități de a apăra securitatea Rusiei”, a declarat Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la Negocierile de la Viena privind securitatea militară și controlul armelor, potrivit TASS.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente