vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocaleNationaleKelemen Hunor vrea referendum si in Satu Mare pe tema regionalizării

Kelemen Hunor vrea referendum si in Satu Mare pe tema regionalizării

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, propune organizarea, în 8 decembrie, a referendumurilor locale în șase județe din țară pentru consultarea populației cu privire la regionalizare Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că s-a constatat în ultimii 15 ani că actualele regiuni de dezvoltare economică nu au avut “un rezultat bun și pozitiv” în ceea ce privește absorbția fondurilor europene și reducerea diferențelor dintre județe. Potrivit lui Kelemen, există posibilitatea regândirii acestor regiuni, în așa fel încât “criteriile UE să fie îndeplinite”.

Referendumurile locale pentru consultarea populației cu privire la regionalizare vor avea loc în județele Harghita, Covasna, Mureș, Bihor, Sălaj și Satu Mare. “Noi considerăm că Harghita, Covasna și Mureș trebuie să facă parte din aceeași regiune, să alcătuiască o singură regiune de dezvoltare economică, la fel ca și județele Sălaj, Bihor și Satu Mare”, a afirmat Kelemen.

Astfel, începând de joi, UDMR va strânge semnături pentru inițierea referendumurilor locale, campanie urmând să se termine în 14 octombrie. “Semnăturile vor fi depuse la consiliile județene, iar pe 14 noiembrie se va iniția la nivelul consiliilor județene câte o hotărâre de organizare a referendumului. Vom imite apoi hotărârile de consiliu județean către prefect, iar data referendumului o propunem în 8 decembrie”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, în cazul județelor Harghita, Covasna și Mureș la referendum va fi o singură întrebare, respectiv: “Sunteți de acord ca județele Harghita, Covasna și Mureș să se constituie într-o singură regiune, cu centrul în Târgu Mureș?”, la care se răspunde cu “da” sau “nu”.

În ceea ce privește cealaltă regiune, care să cuprindă județele Bihor, Sălaj și Satu Mare, liderul UDMR a afirmat că propunerea este ca Oradea să fie centrul acesteia. “Nu poți să faci o reorganizare, o regândire administrativă fără să îi întrebi pe cei din zonele respective, pe cetățenii care trăiesc în acel județ, în acea localitate. Dacă 15 ani am văzut că nu merge în actuala formulă, putem corecta lucrurile care nu funcționau. Dacă ajungem la concluzia că județele sărace cu cele bogate nu au reușit să reducă diferențele între ele, nu are rost să continuăm în aceeași greșeală. Banul se duce la ban, Brașovul e mai puternic decât Sfântu Gheorghe, la fel și Clujul față de Zalău. Asta este inițiativa noastră, conform legii trebuie să strângem semnăturile a 5 la sută din cetățenii cu drept de vot. Sunt convins că vom strânge mai multe”, a adăugat liderul UDMR.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente