Acasă Economico-social National Klaus Iohannis: ”În 2016 avem și mai ales aveți marea șansă de...

Klaus Iohannis: ”În 2016 avem și mai ales aveți marea șansă de a face lucrurile altfel.”

iohannis_94Președintele Klaus Iohannis a cerut luni, 21 februarie, în fața Camerelor reunite al Parlamentului, asumarea a patru obiective majore pentru anul electoral, precizând că actuala clasă politică este în întârizere în a da răspunsuri la probleme majore- educația, sistemul de pensii, sănătatea, sistemul bugetar.

”Vă invit să asumăm împreună câteva mize majore pentru anul 2016. Prima, vizează începutul recâștigării în politică. A doua, ține de funcționarea instituțiilor într-un stat democractic. A treia, privește continuarea eforturilor în domenii în care România a făcut progrese și a câștigat respectul partenerilor externi și, în fine, dar nu în ultimul rând, în zona marilor sisteme publice vă propun să punem câteva pietre de temelie pe care care să se poată construi în 2017, indiferent cine va fi la putere”, a spus Iohannis.

Șeful statului a spus că actuala clasă politică este în întârziere în a da răspunsuri la câteva probleme majore de pe agenda cetățenilor: educația, sănătatea, sistemul public de pensii, salariile bugetarilor și declinul demografic.

„Suntem în întârziere în a da răspunsuri esențiale cu privire la preocupări majore de pe agenda cetățenilor, inclusiv în perspectiva anului 2018, când vom sărbători centenarul Marii Uniri. Ce facem cu marile sisteme publice: educație, sănătate, pensii? Ce soluții găsim pentru sutele de mii de tineri fără diplomă de bacalaureat, care se integrează greu sau deloc pe piața muncii? Ce se întâmplă dacă vom constata într-un viitor nu foarte îndepărtat că sistemul de pensii nu mai este sustenabil? Ce facem cu salarizarea bugetarilor? Cum gestionăm problema demografică și cum evităm un viitor în care România ar deveni lipsită de atractivitate ca forță de muncă și ca piață de desfacere și va fi slăbită în cadrul UE din cauza scăderii demografice?”, a mai declarat acesta.

Klaus Iohannis le-a propus aleșilor să promoveze un an electoral ”altfel”, care să nu fie ”nici populist”, nici un ”an pierdut”.

”În 2016 avem și mai ales aveți marea șansă de a face lucrurile altfel. Nimeni nu contestă dorința legitimă a partidelor de a câștiga voturi și folosirea mijloacelor politice și instituționale de care dispun pentru a răspunde la așteptări. Ceea ce vă propun însă, este un altfel de an electoral, care să nu fie nici populist, nici un an pierdut pentru marile teme de interes public, dar nici unul a măsurilor hazardate”, a mai spus Iohannis.

Sursa: www.mediafax.ro

- Advertisment -

Cele mai populare

Ministrul Transporturilor a fost în vizită la Satu Mare

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor a fost într-o vizită vineri în județul Satu Mare, unde a și ținut o...

Un creier sanătos de lungă durată

Un factor de multe ori neglijat în ceea ce privește impactul asupra creierului este nutriția. Și există numeroase produse care pot fi...

Mită de 89.000 de euro pentru semnarea de contracte

Mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita ar fi primit mită de până la 89.000 de euro...

Ordonanță de Urgență privind telemunca

Guvernul va discuta în ședința de vineri un proiect de OUG privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă. Actul normativ reglementează...

Comentarii recente