29.8 C
New York City
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăPoliticaNationalKlaus Iohannis: Măsurile luate de NATO sunt necesare

Klaus Iohannis: Măsurile luate de NATO sunt necesare

Președintele României, Klaus Iohannis, a vizitat joi, 10 februarie 2022, cea de-a doua unitate operațională a NATO înființată pe teritoriul țării noastre – Brigada Multinațională Sud-Est, Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din Craiova, județul Dolj.

Cu acest prilej Klaus Iohannis a reiterat faptul că încă de la începutul primului său mandat de președinte al României, a fost implicat direct în efortul național pentru consolidarea prezenței aliate în România și în regiunea Mării Negre.

”În urma eforturilor noastre intense și consecvente la nivel politico-diplomatic, pe care le-am coordonat personal îndeaproape, am reușit să obținem consacrarea la nivelul Alianței a realității că securitatea regiunii Mării Negre este parte integrantă și esențială a securității euroatlantice.

În plan concret, în ultimii 7 ani, acest efort se reflectă într-o serie de rezultate remarcabile din punct de vedere diplomatic și militar. În 2015, am înființat, la București, Unitatea NATO pentru Integrarea Forțelor și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, structuri care constituie o parte importantă a măsurilor de reasigurare, iar ulterior de descurajare și apărare pe Flancul Estic.

De altfel, după anexarea ilegală de către Rusia a Peninsulei Crimeea, am început un proces amplu și complex de adaptare politică și militară a NATO la un mediu de securitate marcat de noi provocări și de comportamentul tot mai agresiv al Rusiei în regiune. Iar România a fost profund angajată în aceste demersuri.

Am continuat prin înființarea aici, la Craiova, a Comandamentului Multinațional de Brigadă Sud-Est, ca rezultat al deciziei noastre comune și ferme, ca aliați, de a consolida apărarea pe Flancul Estic al NATO prin înființarea unei prezențe aliate avansate adaptate„, a precizat șeful statului.

Potrivit președintelui, aceste structuri NATO reflectă hotărârea României, a aliaților și a NATO ca întreg, de a lucra împreună, în solidaritate și deplină unitate, pentru a întări postura de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre și în spațiul euroatlantic în ansamblu.

”În timpul relativ scurt de la constituirea acestor structuri NATO în România, am înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește creșterea capacității operaționale și interoperabilitatea forțelor României cu cele ale aliaților noștri.

Alianța Nord-Atlantică promovează și asigură apărarea colectivă a statelor membre și a cetățenilor lor, apără valorile democratice, facilitează cooperarea și consultarea între aliați pe probleme de apărare și securitate și previne conflictele, iar Brigada Multinațională Sud-Est este parte a acestor demersuri.

Iată de ce NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanție de securitate pentru România, aspect deosebit de important, mai ales în condițiile acutizării riscurilor, amenințărilor și provocărilor la adresa securității europene”, a precizat președintele.

Evoluțiile actuale de securitate din vecinătatea noastră directă dovedesc, încă o dată, că măsurile luate de NATO sunt necesare, iar România, la rândul său, este hotărâtă să-și îndeplinească angajamentele asumate, conform deciziilor luate în cadrul Alianței. Din această perspectivă, rolul Brigăzii Multinaționale Sud-Est este cu atât mai important în asigurarea securității regiunii Mării Negre, a precizat șeful statului.

Totodată, Klaus Iohannis a salutat „angajamentul solid și substanțial” al Poloniei în țara noastră, încă de la constituirea acestei structuri multinaționale.

Trupele polone aflate efectiv în țara noastră, alături de trupele române aflate în Polonia reprezintă expresia concretă a parteneriatului strategic extrem de valoros între București și Varșovia. Angajamentul de a aloca cel puțin 2% din PIB pentru Apărare în perioada următoare rămâne neschimbat, ceea ce va conduce la creșterea continuă a capacității de apărare a țării noastre”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente