Acasă Locale Stiri Satu Mare Klaus Iohannis, validat de CC în funcția de președinte

Klaus Iohannis, validat de CC în funcția de președinte

Curtea Constituțională a adoptat, vineri, hotărârile de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale și a alegerii lui Klaus Iohannis funcția de președinte al României, iar la ceremonia solemnă de validare au participat președintele ales și președintele în funcție, Traian Băsescu.

Curtea Constituțională a anunțat, în ședință solemnă, validarea alegerii lui Klaus Iohannis în funcția de președinte, actul de validare a rezultatului alegerilor fiindu-i înmânat președintelui ales.

Ceremonia a început cu intonarea imnului național.

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a citit actul de validare a rezultatului alegerilor, un exemplar fiindu-i înmânat apoi președintelui ales.

Anterior, Curtea Constituțională a adoptat, în unanimitate, două hotărâri, una pentru validarea rezultatului alegerilor prezidențiale, iar cea de a doua pentru validarea alegerii în funcția de președinte a lui Klaus Iohannis.

Iohannis: Voi fi președintele care respectă Constituția în litera și spiritul ei

Președintele ales, Klaus Iohannis, a declarat, vineri, în fața membrilor CCR, la ceremonia de validare a mandatului, la care a participat și președintele în exercițiu, Traian Băsescu, că va fi un șef de stat care respectă Constituția ”în litera și spiritul ei”.

”Vreau să vă spun cu toată fermitatea azi, aici, că voi fi președintele care respectă Constituția în litera și spiritul ei. Voi demonstra ce am vrut să spun când m-am prezent în fața electoratului cu afirmația « Vreau să reconectez președintele României la Constituție»”, a spus Iohannis.

El a susținut că, în opinia sa, președintele trebuie să inspire națiunea și să devină un etalon al societății.

”Dincolo de aceste lucruri însă, cred că președintele României, prin viziunea cu care vine, trebuie să inspire națiunea română iar prin comportamentul public pe care îl va avea – să devină un etalon al societății române. Vă mulțumesc tuturor”, a spus Iohannis în încheierea discursului său.

El a ținut să îi mulțumească lui Traian Băsescu pentru prezență.”Domnule președinte al României, vă mulțumesc că ați fost de față”, a spus Iohannis. ”Cu plăcere”, i-a răspuns Băsescu.

Iohannis: După 25 de ani de la Revoluție, se încheie o etapă. Românii au spus: Stop și de la capăt

Președintele ales Klaus Iohannis a declarat că după 25 de ani de la Revoluție s-a încheiat, în acest moment, o etapă, iar românii, prin votul pe care l-au dat la alegerile prezidențiale, un spus foarte clar: ”Stop și de la capăt”.

”Este acesta, desigur, un moment festiv. Dar, în același timp, vreau să remarc că acum, după 25 de ani de la Revoluție, se încheie o etapă și iată românii prin votul lot au spus foarte clar: «Stop și de la capăt»”, a sps Iohannis.

El a precizat că votul dat de români la alegerile prezidențiale a fost unul ”puternic și clar” și a dat asigurări că a înțeles acest vot.

”Mulțumesc încă o dată aici tuturor cetățenilor României care au votat pe 2 și pe 16 noiembrie și, evident, în mod deosebit, tuturor celor care m-au votat pe min. A fost un vot puternic și foarte clar. Îi asigur pe toți că l-am înțeles. Vizunea mea pe care am prezentat-o s-a întâlnit în mod fericit cu așteptările românilor”, a adăugat președintele ales.

El a arătat că privește cu toată răspunderea drumul ”greu care ne așteaptăȚ și la capătul căruia se află ”România prosperă și puternică”.

”Le spun românilor încă o dată azi, aici, cu ocazia validării rezultatului alegerilor, că se poate, se poate construi o Românie prosperă și puternică. Nu se poate nici de azi pe mâine, nici peste noapte. Vom construi România lucrului bine făcut în timp și pas cu pas”, a mai spus președintele ales, făcând astfel referire la sloganul cu care a câștigat alegerile și la titlul cărții autobiografice pe care a lansat-o în campanie.

Iohannis: Avem o Constituție care e bună, dar e nevoie de o revizuire, se impun anumite modificări

Iohannis a mai spus că România are o Constiuție bună dar că e nevoie de o revizuire și că se impun anumite modificări pentru a o aduce în acord cu diverse stări de fapt sau pentru a elimina unele incertitudini.

”În acest cadru festiv și în fața Curții Constituționale dați-mi voie câteva cuvinte legate de Constituția României și președintele României: avem o Constituție care e bună. Este sigur nevoie de o revizuire a Constituției din diferite motive pe care nu vreau să le enumăr acum, dar se impun anumite modificări și pentru a o aduce în acord cu stări de fapt, dar și pentru a elimina unele incertitudini”, a spus președintele ales.

Băsescu, lui Iohannis: Scorul din alegeri arată că las moștenire o țară care are opțiuni de dreapta

Președintele Traian Băsescu a declarat, la ceremonia de validare a alegerii lui Klaus Iohannis, că nu ar fi vrut ca la sfârșitul mandatului său stânga să domine toate instituțiile statului și că scorul pe care acesta l-a înregistrat în alegeri arată că lasă moștenire o țară cu opțiuni de dreapta.

Președintele Traian Băsescu a afirmat că încheie discursul său în fața Curții Contituționale cu ”o chestiune personală”.

”Nu aș fi vrut ca la sfârșitul mandatului meu stânga să domine toate instituțiile statului și scorul pe vcare l-ați înregistrat, și este meritul dumneavoastră, pentru care vă mulțumesc, scorul din alegeri arată că las moștenire o țară care are opțiuni de dreapta sau de centru-dreapta”, a spus Traian Băsescu.

El a mulțumit și Curții Constituționale, pentru modul în care a lucrat cu această instituție, în cei zece ani de mandat.

”Am lucrat atât de bine în cei zece ani, sigur, nu întotdeauna am avut dreptate, dar am recunoscut, chiar dacă nu mi-a venit bine”, a spus Băsescu.

În finalul discursului, președintele în funcție a spus că va începe să strângă mâna reprezentanților Curții Constituționale de la dreapta spre stânga, pentru a se apropia simbolic de ușă.

Băsescu: În politică există resurse pentru pasul înapoi, misiunea președintelui-să se meargă înainte

Președintele Băsescu a declarat că în societate și în politica românească există încă există destule resurse pentru pasul înapoi, fiind misiunea fundamentală a președintelui să facă să se meargă înainte pe drumul fixat.

”Pentru mine este un moment extrem de important, este finalizarea a zece ani de mandate și vă doresc, domnule președinte ales, ca după primul mandat să nu fiți în banca din stânga, ci tot în cea din dreapta și fără vechiul președinte în stânga, pentru că cine crede că transformarea României este un proces de cinci ani se înșală”, a spus șeful statului, făcând referire la dispunerea în sală a locurilor unde erau așezați președintele în funcție și președintele ales.

Băsescu: Uneori trebuie să forțezi la limită Constituția

„Am constatat, în două mandate, deci într-un interval de 10 ani, că se vor găsi întotdeauna în societatea românească, în mass-media românească, germenii pasului înapoi și, uneori, trebuie să forțezi la limită Constituția pentru a te opune. Pentru că românii își doresc o țară modernă”, a spus Băsescu, în discursul rostit la ceremonia de validare a alegerii lui Klaus Iohannis în funcția de președinte, de la Curtea Constituțională .

„Sunt instituții care s-au modernizat și nu am nicio reținere să o spun, instituțiile care, într-un fel sau altul, au ținut de președintele României au făcut pași înainte, dar avem prea multe instituții care, din cauza jocului politic la nivel guvernamental, încă nu sunt reformate”, a mai spus Băsescu.

”Am satisfacția că las o țară cu opțiuni clare, parteneriatul strategic cu Statele Unite, prezența noastră în Uniunea Europeană și NATO și credibilitatea pe care ne-am dobândit-o, în mod deosebit în NATO”, a mai declarat Traian Băsescu.

El a precizat că siguranța națională este elemental fundamental în responsabilitatea președintelui, ceea ce nu înseamnă că președintele poate fi un înalt demnitar al statului român care nu privește la realitățile interne.

Băsescu, lui Iohannis: Vă voi transfera toate dosarele importante, în această perioadă de tranziție

Președintele Traian Băsescu a declarat că îi va transfera noului președinte ales, în această perioadă de tranziție, toate dosarele importante, același lucru urmând să îl facă și consilierii săi.

Conform Legii 370/2004 pentru alegerea președintelui României, actul de validare a rezultatului alegerilor se întocmește în trei exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituțională, unul se prezintă Parlamentului, pentru depunerea jurământului prevăzut de Constituție, iar al treilea se înmânează candidatului ales.

BEC a finalizat joi procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din turul II al prezidențialelor, potrivit căruia Klaus Iohannis este declarat câștigător al scrutinului.

Potrivit documentului, Klaus Iohannis este candidatul care a îndeplinit condițiile art. 81 din Constituție. Articolul menționat se referă la „alegerea Președintelui” și prevede, la alineatul (3), că „în cazul în care nici unul dintre candidați nu a întrunit majoritatea (în primul tur de scrutin – n.r.), se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi”.

Klaus Iohannis a obținut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal întocmit de BEC.

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne este de 11.719.344, dintre care 10.042.721 au votat la secția de votare în a cărei rază teritorială domiciliază, pe listele electorale permanente, 1.569.668 au votat în altă localitate decât cea de domiciliu, iar 106.955 cu urna mobilă.

Din totalul voturilor, 11.553.152 au fost valabil exprimate, iar 166.111 au fost nule.

Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente a fost de 18.280.994.

- Advertisment -

Cele mai populare

Adrian Cozma – ales în funcția de vicepreședinte al Partidului Național Liberal

Consiliul Naţional al Partidului Național Liberal s-a reunit duminică, 26 septembrie, la Romexpo, pentru alegerea celorlalte funcţii de...

Hamilton campion în MP al Rusiei! Victoria cu nr. 100 din carieră

Duminică a avut loc cursa din cadrul Marelui Premiu al Rusiei ce se desfășoară...

Florin Cîţu este noul președinte al Partidului Naţional Liberal

Premierul României, Florin Cîțu, este noul președinte al Partidului Naţional Liberal - PNL după...

Atletico Madrid a pierdut în deplasare cu ultima clasată. Liverpool a remizat cu nou promovata Brentford

Ultima clasată din campionatul Spaniei, Deportivo Alaves i-a administrat prima înfrângere din acest sezon formației pregătite de Diego...

Comentarii recente