Acasă Locale Stiri Satu Mare La APIA se pot depune cererile pentru acordarea ajutorului în agricultura ecologică

La APIA se pot depune cererile pentru acordarea ajutorului în agricultura ecologică

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Satu Mare informează că până în data de 28 noiembrie 2014, inclusiv, se pot depune cererile de solicitare a ajutorului acordat pentru îmbunătățirea calității produselor agricole în sectorul ecologic.
Pentru acest tip de ajutor specific, România beneficiază de fonduri europene de 7.098.000 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).
Potrivit HG nr. 759/2010 cu modificările și completările ulterioare, ajutorul specific se acordă pentru exploatațiile din producția vegetală și animalieră, care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică și care se află în perioada de conversie (trecerea de la agricultura convențională la agricultura ecologică).
Beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale constituite conform OUG nr. 44/2008 sau persoane juridice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: sunt înregistrați în fiecare an pentru care solicită ajutorul specific, în sistemul de agricultură ecologică, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin Direcțiile Agricole de Dezvoltare Rurală județene; dețin un contract încheiat cu un organism de inspecție și certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene, aprobat de către MADR; dețin un document justificativ/certificat de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei, în care se menționează statutul exploatației în conversie anul 1, anul 2, anul 3, cultura, suprafața, numărul de animale, numărul de familii de albine, emis de organismul de inspecție și certificare cu care a încheiat contractul; se mențin în sistemul de agricultură ecologică pe o perioadă de 5 ani; în cazul beneficiarilor din producția vegetală, suprafața agricolă în folosință trebuie să fie de cel puțin 0,30 ha, ocupată cu culturi anuale, culturi perene sau pășuni și fânețe permanente; respectă normele de ecocondiționalitate care cuprind bunele condiții agricole și de mediu – GAEC și cerintele legale în materie de gestionare – SMR stabilite prin Ordinul MADR, MMP și al ANSVSA nr. 187/2.155/42/06.09.2011 pentru aprobarea cerințelor legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul și identificarea și înregistrarea animalelor în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru agricultori în România) cu completările și modificările ulterioare, dacă solicită și sprijin pentru suprafață.
Beneficiarii ajutorului pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatație din producția vegetală, fie numai pentru una din speciile din producția animalieră sau numai pentru o exploatație din apicultură.
Precizăm că în județul Satu Mare, în anul 2013, au fost depuse un număr de 642 de cereri de solicitare a ajutorului specific acordat pentru îmbunătățirea calității produselor agricole în sectorul agricultură ecologică, majoritatea în zona Turț.
Pentru mai multe informații poate fi consultat site-ul APIA, www.apia.org.ro, unde se află modelul de cerere și instrucțiunile de completare, ghidul solicitantului și toate formularele necesare, sau, la numărul de telefon 0261768340.

- Advertisment -

Cele mai populare

Zece minute să plângi…

Având al doilea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din lume, Brazilia a impus restricții la înmormântări, iar familiile...

Vânzarea terenurilor agricole afectată de noile restricții.

Vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan se va efectua, începând din data de 13 octombrie 2020, după reguli noi. Printre noutățile aduse...

Povestea celei mai vechi mănăstiri insulare din România.

Daca e week-end gândul ne zboară departe ,pe frumoasa vale a Oltului, în zona stațiunii Călimănești-Căciulata. Căutăm obișnuitul loc de popas...

Bei cafea?!Traiești mai mult.

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau două- trei cești de cafea pe zi...

Comentarii recente