vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomico-socialLacul Roz, un mister neelucidat

Lacul Roz, un mister neelucidat

lacrozÎn această lume sunt multe lucruri neobișnuite, de la oamnei cu puteri miraculoase la minunății ale naturii.

Oare acestea să fie doar așa o simplă existență, sau sunt mesaje divine? Ce sunt cu adevărat nu cred că vom afla niciodată, atât stim ca sunt lucruri care ne lasă uimiți și ne adâncesc în misterioasa lor existență pe zi ce trece.

Subiectul de astăzi este, Lacul Hillier, probabil unul dintre cele mai misterioase locuri de pe pământ, acesta se află în Australia, alături de Uluru, „piatra sacră” , Marea Barieră de Corali sau Padurea de Eucalipt.

Văzută din cer, suprafața roz pal a izolatului lac Hillier pare glazura de pe o prajitură. Lacul colorează într-o nuanță neasteptată zona cu padure deasă din extremitatea insulei Middle, una dintre cele peste 100 ale Arhipelargului Recherche, aflat în largul coastei sudice a Australiei de Vest.

Lacul puțin adânc, de aproximativ 600 m în diametru, pare a fi decorul unei povești, negăsindu-și locul în marea zbuciumată. Marginit de depuneri albe de sare și înconjurat de păduri verzi de eucalipți și arbori de hârtie, lacul e separat de apele albastre ale oceanului printr-o fașie îngustă de nisip alb.

Apa acestuia este colorată în roz, dar până în acest moment, oamenii de știinta nu au reușit să stabilească de ce. Interesant este că apa își păstrează culoarea chiar și atunci când este îmbuteliată sau mutată în recipiente.

Inițial cercetătorii au bănuit că apa colorată este cauzată de niște bacterii sau alge care în contact cu lumina soarelui ar putea imprima o astfel de culoare, totuși, analizele ulterioare nu au indicat nici prezența bacteriilor și nici a algelor, singura descoperire specială fiind concentrația mare de sare din apă, dar care nu influențează culoarea.

O alta teorie care este în curs de cercetare și care ar putea explica „rozul”  este aceea că apa nu are o cantitate mare de nitrați sau că sarea din jurul lacului, reflecată lumina dând naștere unei iluzii optice.

Pe lângă privelişte, lacul mai oferă şi o mână de ajutor celor care nu ştiu să înoate. Concentraţia de sare din apă este atât de ridicată încât oamenii pot pluti cu uşurinţă fără să depună vreun efort. Şi localnicii profită de cadoul făcut de natură şi strâng zilnic sarea din apele lacului.
Lacul Hillier rămâne unul dintre misterele cele mai mari, alături de Uluru, „piatra sacră” , Marea Barieră de Corali sau Padurea de Eucalipt

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente