Acasă Locale Internationale Lavrov: Transnistria are dreptul la activități economice externe. Rusia vrea soluționarea crizei

Lavrov: Transnistria are dreptul la activități economice externe. Rusia vrea soluționarea crizei

Acordurile privind soluționarea crizei transnistrene trebuie implementate, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pledând pentru evitarea ingerințelor și pentru aplicarea unui memorandum privind dreptul Transnistriei la activități economice externe.

Referindu-se la poziția Rusiei privind perspectivele de soluționare a așa-numitelor „conflicte înghețate” din spațiul postsovietic, Lavrov a dat asigurări că Moscova are un singur plan – stimularea părților să găsească soluții.

„Actorii externi pot ajuta. Mă refer la criza din Nagorno Karabah, la criza transnistreană și la cea din Ucraina”, a afirmat Lavrov, citat de agenția TASS.

„Este important ca, atunci când părțile ajung la un acord, actorii externi să mențină cu grijă aceste înțelegeri, nu să recurgă la provocări, cum s-a întâmplat în anul 2003”, a adăugat șeful diplomației ruse.

Potrivit TASS, un plan de pace inițiat în anul 2003 de Chișinău și Tiraspol nu ar fi fost semnat la solicitarea Uniunii Europene. „De atunci, ne confruntăm în continuare cu această criză”, a continuat Lavrov.

Lavrov se referă la „Memorandumul Kozak”, din 2003, care prevedea crearea unui stat federal moldovean din care să facă parte Transnistria. Planul, o extindere a unui document asemănător din anul 1997, a fost respins de președintele moldovean de la acea vreme, Vladimir Voronin, care a argumentat că propunerea intra în contradicție cu legea fundamentală a țării.

„În anul 1997, Transnistria și R.Moldova au semnat un memorandum privind dreptul transnistrenilor la activități economice externe. Acest memorandum a funcționat mult timp. Însă acum nu este aplicat. Probabil este vorba de o tentativă pentru crearea condițiilor de strangulare economică, cu scopul de a forța Transnistria să renunțe la poziția sa corectă. Aceste acorduri trebuie aplicate”, a insistat Lavrov.

- Advertisment -

Cele mai populare

Marcel Ciolacu și Mihai Tudose amendați pentru nerespectarea regulilor

Marcel Ciolacu și Mihai Tudose, surprinși la masă cu alte 10 persoane la o pensiune din Buzău, nerespectând măsurile de distanțare .

Ziua Armatei Române

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că Ziua Armatei României va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate, în format restrâns, în principalele garnizoane...

Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor

Sfânta Evanghelie de Luca VIII, 26-39 "Şi au ajuns cu corabia în ţinutul Gerghesenilor, care este în faţa Galileii.

Sub 4.000 de cazuri noi raportate de COVID-19

Alte 3.855 de noi cazuri de coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore în România. Bilanțul COVID-19 în România a...

Comentarii recente