duminică, mai 26, 2024
AcasăPoliticaNationalLegea care vizează confiscarea extinsă trebuie pusă în aplicare

Legea care vizează confiscarea extinsă trebuie pusă în aplicare

basescudemisiePreședintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România are deja o lege, declarată constituțională, privind confiscarea extinsă a bunurilor rezultate în urma infracțiunilor, însă aceasta trebuie și pusă în aplicare mult mai eficient.
„Sigur, proprietatea trebuie garantată prin Constituție, dar România are lege care a fost declarată constituțională, care vizează confiscarea extinsă. Deci mă duc și la mama, pe numele căreia mi-am pus firma de drumuri și mama, săraca, are 90 de ani, Dumnezeu s-o ierte, sau cei care au mame de vârsta asta, mă duc și la copilul minor care încasează, știu eu, are pe numele lui trecute știu eu ce proprietăți, mă duc și la unchiul și la nașul când văd că s-au făcut operațiuni de transfer de proprietate într-o anume perioadă. Deci, confiscarea, în România, în momentul de față, nu mai este o minune, trebuie să fie pentru cei suspectați în fază inițială de fraude punerea sub sechestru, într-un proces pregătitor pentru confiscare extinsă trebuie să fie o acțiune normală a procurorului, iar după pronunțarea sentinței confiscarea fără drept de apel și valorificarea bunurilor de asemenea este mai mult decât posibilă. Aici de aceea am și insistat pe acest subiect în discuțiile cu procurorii. Și, dacă vă aduceți aminte, eu am mai spus, de altfel am fost unul dintre marii susținători ai legii care să permită confiscarea extinsă, doar trebuie pusă în aplicare”, a afirmat Băsescu.
Președintele a mai arătat și că înțelege furia în fața unui accident auto. „Putem fi furioși oricând când vedem un accident. Cred că și domnul pe care eu l-am telescopat acum câteva săptămâni ar fi vrut să mi se confiște mașina în momentul acela, dar discutăm totuși de proprietate”, a spus el.Președintele a apreciat totodată că ar fi mai eficientă pentru prevenirea evenimentelor auto condamnarea cu executare a șoferilor care omoară oameni în accidente.„Dacă domnii conducători auto ar ști că atunci când fac accidente și sunt băuți, când fac accidente călcând linia continuă, când fac accidente și omoară oameni, când gonesc cu viteze mult peste limitele legale și omoară oameni, dacă ar ști că în condițiile astea instanțele îi trimit la pușcărie, îi condamnă cu executare, cred că ar fi mult mai eficient decât să ne punem problema «confiscăm mașina omului dacă»”, a afirmat Băsescu.El a arătat că statul nu are ce să mai facă cu o mașină implicată într-un accident, având în vedere costurile reparației.De asemenea, președintele a spus că clemența privind condamnarea cu suspendare a șoferilor care fac accidente cu victime e funcțională atunci când conducătorul auto a respectat prevederile legale privind viteza sau banda sa de circulație.
Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că nu i s-ar părea excesiv ca în anumite situații să fie confiscate mașinile și motocicletele, ca sancțiune pentru abateri rutiere grave. Ponta a spus că acest lucru ar fi posibil dacă actuala Constituție ar fi modificată, urmând să conțină o prevedere în acest sens.„În România nu se poate decât dacă va fi de acord președintele Comisiei Constituționale să modificăm la Constituție acest lucru. Sunt țări care confiscă mașina cu care s-a încălcat grav legea rutieră. Noi nu avem voie conform Constituției actuale, dar mie nu mi s-ar părea excesiv în anumite situații și vă spun ca fost motociclist că ar trebui să confiscăm și motociclete, nu doar mașini”, a spus Ponta.
Mediafax.ro
- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente