Acasă Sanatate Legumele şi fructele cu concentraţie mare de pesticide

Legumele şi fructele cu concentraţie mare de pesticide

Unele fructe și legume sunt pli­ne de pesticide, despre care se știe că sunt potențial toxice. Acesta este motivul pentru care este important să aflați cu ce e tratat fiecare aliment pe care îl cumpărați și care dintre ele poate fi periculos. Re­cent, a fost publicată o listă a ali­mentelor consumate pe scară largă cu concentrație mare de pesticide.


Utilizate pe scară largă în industria agri­colă, pesticidele sunt folosite pentru a con­trola răspândirea sau eradicarea insectelor, ciupercilor sau plantelor care deteriorează culturile. Totuși, dacă aceste substanțe chi­mice contribuie la o „calitate” mai bună a alimentelor, tot ele pot dăuna sănătății celor care le consumă.

La fel ca antibio­ti­cele, pestici­dele sunt clasificate ca biocide, și anume produse destinate distrugerii fi­ințelor vii. De aceea, pesticidele sunt su­puse unor reglementări stricte pentru a reduce impactul lor asupra sănătății și a plane­tei. Potrivit unui raport al Grupului de Lucru pentru Mediu (EWG), există un clasament al alimentelor cele mai îmbi­bate cu pesticide

Mai bine aruncați coaja de la mere!

Mărul este un fruct bogat în pectine și excelent pentru sănătatedar e tratat cu peste 40 de pesticide diferite, contra in­sectelor și ciupercilor. Fermierii aplică bio­cidele direct pe coaja fructului. Chiar dacă această parte este cea mai hră­nitoare, este mai bine s-o aruncăţi. Țelina are mai mult de 60 de pesticide. Este o legumă des întâlnită în bucătărie, dar care poate fi foarte toxică, dacă nu este spălată și curățată corespunzător.

Pline de antioxi­danți, căpșunele sunt fructe sănătoase. Dar, la fel ca țelina, căpșunele conțin peste 60 de substanțe chimice care ucid organis­mele vii. În schimb, căpșunele congelate au mult mai puține pesticide. Nici aroma­tele piersici nu sunt lipsite de riscuri. Și ele sunt stropite cu peste 60 de pesticide, doar cele din con­serve ar putea fi mai curate.

Spanacul, vinul, roșiile sunt pline de substanțe toxice

Frunzele de spanac sunt tratate cu circa 50 de pesticide. Spanacul conservat con­ține cantități mai mici din aceste otră­vuri. Cireșele nu pot concura cu conținutul de pesticide din mere, dar trebuie să știți că acești compuși toxici au fost găsiți în 85% dintre cireșe. Strugurii conțin aproxi­mativ 30 de pesticide, ceea ce face ca și vinul să devină un produs potențial toxic. Nectari­nele sunt pline de pesticide, 82,9% dintre fructe fiind afectate de aceste sub­stanțe dăunătoare.

- Advertisment -

Cele mai populare

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Ce vreme îi așteaptă pe sătmăreni în perioada următoare

Vremea va rămâne închisă, cu șanse de precipitații, și în weekend și pe parcursul săptămânii viitoare. Temperaturile vor începe și ele să...

Regina Elisabeta le răspunde lui Meghan și Harry

Regina Elisabeta a II-a s-a declarat întristată de dificultățile prin care au trecut Meghan Markle și prințul Harry. Cei doi au vorbit...

Comentarii recente