sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăPoliticaNationalLiberalii se luptă cu PSD și cer front comun împotriva ANI și...

Liberalii se luptă cu PSD și cer front comun împotriva ANI și DNA

Reuniunea conducerii PNL de duminică nu a fost conturată în jurul nominalizării la Transporturi, cum era de așteptat, ci pe relația cu PSD și pe funcționarea în continuare a USL, liberalii solicitând explicit ca social-democrații să facă front comun împotriva instituțiilor „partizane” ANI și DNA.

O declarație în acest sens, nevoalată, a fost făcută chiar de liderul liberalilor, Crin Antonescu, în conferința de presă susținută imediat după reuniunea BPN al PNL.

Liderul liberal și-a început expozeul precizând că dezbaterea de duminică a conturat, spre satisfacția sa, o ordine de zi veritabilă pentru discuțiile mai largi care vor avea loc la sfârșitul lunii, săptămâna viitoare, la Mamaia, unde vor fi și grupuri parlamentare, și BPN, și Delegația Permanetă.

„Este o agendă, o ordine de zi cu teme majore legate de guvernarea României, de funcționarea USL, de o sumedenie de alte teme, provocări, întrebări sau probleme din societatea politică românească la care trebuie să dăm răspuns și vom da răspuns. Le vom discuta și cu partenerii de guvernare, care vor fi, înțeleg, așa cum s-a conturat programul, și ei prezenți și vom avea reuniuni comune în cadru cât mai larg”, a spus Antonescu.

Liderul PNL a spus, textual, că PNL are mari probleme cu ANI și cu DNA, el sugerând că această stare de fapt s-ar datora faptului că el, ca președinte al PNL, și PNL nu coabitează cu Traian Băsescu și cu „regimul său”, așa cum o face PSD.

El a solicitat, explicit, ca PSD să-și asume responsabilitatea comună în ce privește funcționarea pe care o consideră „partizană” a ANI și DNA.

„PNL are mari probleme, am mai spus-o. Nu întâmplător ANI nu are altă activitate de un an decât PNL. Nu întâmplător cea mai mare parte din activitatea DNA pare să fie dedicată doar PNL. Nu întâmplător, se pare – nuj e treaba mea, dar constat și eu – domnul Nelu Iardache nu-și aduce aminte decât de cel care i-a reziliat contractele, nu de cei care le-au încheiat. Nu întâmplător PNL nu coabitează cu Traian Băsescu și cu regimul său împotriva cărora au cerut votul românilor. PNL nu plătește taxă de protecție unor instituții de presă, PNL nu negociază aceste lucruri”, a spus Antonescu.

Liderul PNL a susținut că situația legată de funcționarea „partizană” a ANI și DNA reprezintă o responsabilitate măcar la nivelul ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, și a primului-ministru Victor Ponta.

„Tema care se pune și va fi discutată la Constanța și va fi discutată în perioada următoare cu aliații noștri este în ce măsură avem o atitudine comună și asumăm o responsabilitate comună pentru ceeea ce se întâmplă azi în România din punctul de vedere al funcționării partizane – asta este opinia noastră și nu mă feresc să o spun – a unor instituții care ar trebui să fie independente. E o responsabilitate măcar la nivelul ministrului Justiției și a primului ministru și desigur a noastră, a tuturor celor care guvernăm, la nivel guvernamental, la nivel parlamentar”, a spus Antonescu.

Liderul PNL a susținut că PSD, premierul Victor Ponta și ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, trebuie să aibă o poziție publică fermă față de ceea ce a numit „lucruri inacceptabile”, care se întâmplă la nivelul funcționării ANI și DNA.

„Consider că PSD, ca și PNL, premierul, ca și ministrul Justiției, ca și mine, ca președinte al unui partid din această coaliție trebuie să avem o poziție publică fermă față de lucruri inacceptabiule care se întâmplă. Asta nu înseamnă ingerință în mersul Justiției, ci curaj de a spune clar că lucruri pe care le vedem există”, a spus Antonescu.

Antonescu a susținut atât de vehement această poziție a PNL, încât a uitat, pentru un moment, de respectarea unei conduite demne de un prezidențiabil și a folosit un termen licențios.

„Unii chiar ne amenință cu asta, salută treaba asta: uite ce frumos, ce bine, cum e democrația noastră, ce le-a mai tras-o liberalilor, cum a mai făcut DNA un dosar. Ok, fiecare înțelegem aceste lucruri cum putem. Aceste lucruri sunt constate, partidul le știe”, a mai spus Antonescu.

În virtutea acestor declarații explicite, este de așteptat ca săptămâna viitoare, la Constanța, unde vor avea loc o serie de reuniuni comune ale USL, să se clarifice aceste lucruri.

Se evidențiază, astfel, o nouă criză a USL, rezolvarea sa ținând de poziția politică a social-democraților, pe de o parte, și a premierului Ponta, pe de alta.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente