vineri, septembrie 29, 2023
AcasăStiri CareiLiderul Revoluției Transilvănene de la 1848 - 1849, Avram Iancu, comemorat la...

Liderul Revoluției Transilvănene de la 1848 – 1849, Avram Iancu, comemorat la Carei 

Duminică, 11 septembrie 2022, la Carei, a fost comemorat eroul național Avram Iancu. S-au împlinit 150 de ani de la trecerea în neființă a celui spranumit “Crăișorul Munților” prilej pentru autoritățile locale și asociațiile culturale de a-l evoca. 

La manifestarea de la Carei a participat deputatul PNL, Adrian Cozma, subprefectul Romeo Pop alături se prefectul Radu Roca, organizatori și alți invitați. 

“Se implinesc 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, erou al naţiunii române. Avram Iancu a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol extrem de important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Acum e la Țebea, la cimitirul din satul Ţebea, lângă gorunul lui Horea, conform dorinţei sale testamentare. A murit luptând pentru libertate. Un exemplu și un simbol pentru națiunea noastră. 

Avem datoria să i cinstim memoria și să insuflăm tinerelor generații ideea de patriotism și atașamentul față de țară și valorile ei. 

Avram Iancu rămâne pentru noi tânărul care s-a luptat cu curaj pentru țara lui. Ca nepot al lui Horea a simțit că trebuie să ducă mai departe idealurile românilor transilvăneni”, se arată în mesajul transmis de președintele PNL Satu Mare, deputatul Adrian Cozma. 

”Felicit organizatorii, Primăria municipiului Carei, Direcția de Cultură Carei și Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu pentru organizarea acestui eveniment de suflet. E de datoria noastră să păstrăm vie memoria eroului nostru național și să milităm pentru unitate și bună înțelegere” a transmis prefectul Radu Roca.

La serbările de la Țebea în care a fost omagiat liderul incontestabil al revoluţiei transilvănene de la 1848-1849, Avram Iancu, au participat mii de oameni. Premierul Nicolae Ciucă a transmis duminică că “Visul lui Avram Iancu, lăsat moștenire urmașilor, a fost împlinit: România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”.

“Avram Iancu a fost un adevărat erou al națiunii noastre și un simbol al luptei pentru libertate, dreptate socială și unire națională. Astăzi, la Țebea, am comemorat 150 de ani de la moartea celui supranumit „Crăișorul Munților”.

Alături de comemorarea omului Avram Iancu, marele nostru revoluționar, om al legii, intelectual pașoptist și patriot, astăzi sărbătorim și națiunea română unită. Visul lui Avram Iancu, lăsat moștenire urmașilor, a fost împlinit: România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil. 

Pentru noi, memoria lui Avram Iancu va dăinui peste secole pentru că această luptă pentru întregirea și protejarea națiunii nu se încheie niciodată. Avem datoria să îi onorăm faptele și să îi continuăm lupta în mod neobosit, să ne protejăm națiunea și identitatea noastră națională”, a transmis premierul Nicolae Ciucă. 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente