marți, mai 28, 2024
AcasăsusMăsuri de prim ajutor în cazul mușcăturii de căpușe

Măsuri de prim ajutor în cazul mușcăturii de căpușe

Căpușele sunt insecte mici care se află în iarbă și se hrănesc din sânge. Multe sunt inofensive da unele pot fi purtătoare de boli.

Unii oameni pot avea o reacție alergică la mușcătura de căpușă, care poate fi ușoară, cu simptome precum mâncărime și umflare. În cazuri rare, poate apărea o reacție alergică severă.

Măsuri de prim ajutor

Pune gheață pe mușcătură timp de 15 – 20 de minute o dată pe oră. Așează gheața într-o cârpă subțire. Poți lua un medicament antihistaminic pentru a ameliora mâncărimea, roșeața și umflarea.

Poți folosi un spray cu anestezic local care conține benzocaină. Acesta poate ajuta la ameliorarea durerii. Dacă pielea ta reacționează la spray, încetează să-l folosești.

Pentru a evita mușcăturile de căpușe stai departe de zonele în care acestea sunt prezente. Dacă petreci mult timp în aer liber, în iarbă sau în păduri, ai grijă să ai corpul acoperit. Pulverizează spray-uri care te pot proteja de căpușe pe haine și chiar pe piele, dar citește eticheta.

Când te întorci de afară, verifică cu atenție corpul, inclusiv în zona inghinală, cap și axile. Căpușele pot avea dimensiunea unei semințe de susan, așa că de cele mai multe pot fi greu de detectat.

Cum scoți căpușa 

Dacă găsești o căpușă pe piele, îndepărteaz-o rapid. Folosește o pensetă pentru a prinde căpușa cât mai aproape de gura ei. Trage încet căpușa, fără să o răsucești până când gura ei se eliberează de pe piele.

Dacă părțile bucale se rup și rămân în piele, îndepărtează-le cu o pensetă sau, dacă nu se desprind ușor, lasă-le și ai răbdare ca pielea să se vindece. 

Căpușele pot intra în casă pe haine, echipamente de exterior și animale de companie. Verificarea atentă este primul pas în prevenția mușcăturii de căpușe. Elimină orice căpușă găsești.

Poți pune hainele cu care ai fost afară într-un uscător de rufe la temperatură mare timp de 4 minute pentru a le ucide pe cele pe care nu le-ai găsit.

Dacă ai fost mușcat de o căpușă, fă o fotografie a căpușei de pe corp. Acest lucru i-ar putea ajuta pe medici să înțeleagă și cât timp a stat pe piele.

Majoritatea testelor pentru boala Lyme care pot detecta o infecție în organism au rezultate în câteva săptămâni.

Dacă ai contactat boala Lyme, cu cât ai început mai repede tratamentul, cu atât rezultatele pe termen lung sunt mai bune. 

Când mergi la doctor

Sună la numărul de urgență sau mergi la o cameră de gardă când crezi că ai nevoie de îngrijiri medicale dacă ai simptome ale unei reacții alergice severe, precum zonele roșii care apar brusc pe corp, umflarea gâtului, gurii, buzelor sau limbii, probleme de respirație, leșini sau ești confuz, dureri abdominale severe, greață, vărsături sau diaree.

Mergi de urgență la medic dacă ai semne de infecție, precum durere mare, umflare, căldură sau roșeață în jurul mușcăturii, puroi în jurul mușcăturii, febră, simptome asemănătoare gripei, ai simptome de mai mult de o săptămână.

Trusă de prim ajutor 

Dacă știi că vei petrece timp în aer liber, ai grijă să ai la tine o „trusă de prim ajutor împotriva căpușelor”. Aceasta conține un repelent pentru insecte, pensetă și o pungă de plastic sigilabilă sau o fiolă pentru îndepărtarea căpușelor.

„O greșeală pe care cred că o fac oamenii, pe baza a ceea ce am auzit vorbind cu ei, este să nu păstreze căpușa, astfel încât să poată obține o identificare cu privire la specie și stadiul vieții”, spune dr. Jean Tsao pentru Verywell.

O altă greșeală este că nu se monitorizează simptomele. De obicei, durează în medie 7 zile înainte ca cineva să se îmbolnăvească după o mușcătură de căpușă, dar acest interval de timp poate varia îmtre 3 – 30 de zile.

Însă nu toată lumea va dezvolta o erupție cutanată, chiar dacă aceasta este adesea asociată cu boala Lyme.

Este posibil să ai Lyme fără erupție cutanată. 60% dintre oameni au erupție cutanată, dar ai putea fi în categoria cu ceilalți 40%, scrie verywell.com., citat de deparinti.ro.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente