luni, martie 20, 2023
AcasăEconomico-socialMăsuri pentru românii care se încălzesc cu lemne de foc

Măsuri pentru românii care se încălzesc cu lemne de foc

Guvernul va plafona prețul lemnului de foc care va ajunge astfel în jurul sumei de 500 de lei/ metru cub. În prezent, prețul se situează între 600-800 de lei/ metru cub. Există posibilitatea ca într-un final, lemnul să ajungă la poarta omului puțin mai ieftin de atât.

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Alin Seserman și deputatul PNL, Adrian Cozma, au propus subvenții pentru românii care utilizează ca sursă de încălzire lemnele de foc. De asemenea, un alt ajutor ar putea fi reprezentat de programele de finanțare pentru ca familiile nevoiașe să-și poată achiziționa centrale pe lemn mai eficiente decât vechile sobe.

”Lemnul de foc trebuie să rămână sursă de încălzire. Peste 3 milioane de gospodării utilizează lemnul, o resursă regenerabilă, care doar trebuie utilizată chibzuit. Recomandările UE în materie nu se potrivesc în acest moment la noi iar biomasa, deșeurile din lemn, căzăturile din păduri, merită utilizate. Astăzi mult lemn se degradează și contaminează copacii sănătoși.

Cred că e nevoie de măsuri bune și în acord cu realitatea noastră. Va trebui modificată invlusiv ordonanța care exclude biomasa din categoria surselor de energie regenerabilă. Cred că ar trebui chiar susținute programe de finanțare pentru ca familiile nevoiașe să-și poată achiziționa centrale pe lemn mai eficiente decât vechile sobe iar acești oameni ar putea, împreună cu Romsilva, cu ocoalele primăriilor, să curețe pădurile și să aibă lemne de foc pentru iarnă. S-a trecut într-o extremă nefericită în ultimul timp pentru că nu bunicii noștri defrișează pădurile țării. Ei adunau vreascuri și le puneau pe un cărucior și făceau un mare bine curățând pădurile de crengi uscate.

Totodată măsurile sociale trebuie să vizeze categoriile de cetățeni care au nevoie de subvenții sau lemn de foc ieftin. Se dau zeci de mii de euro subvenție pentru mașini electrice. Și milionarii în euro beneficiază de asta. O mașină Tesla de peste 60 000 de euro se poate cumpăra prin programul Rabla plus. De ce nu putem avea programe de finanțare pe modelul acesta pentru încălzire în satele românești?”, transmite secretarul de stat Alin Seserman.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente