vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăEconomico-socialMesaj clar al premierului Nicolae Ciucă: PNL nu va susține nicio măsură...

Mesaj clar al premierului Nicolae Ciucă: PNL nu va susține nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri / Nu suntem de acord cu nicio viziune care pune azi poveri pe mediul de afaceri și pe companii. 


Printr-o postare pe pagina sa de Facebook, premierul României, Nicolae Ciucă, a respins dur propunerile PSD pentru suprataxarea marilor companii și impozitarea bugetarilor și pensionarilor speciali cu venituri mari.

Reamintim că PSD a cerut public, prin mai multe comunicate de presă, suprataxarea cu 0,5% din cifra de afaceri a companiilor de peste 100 milioane euro, supraimpozitarea bugetarilor cu salariu mai mare decât al președintelui și a pensionarilor speciali cu pensii mari.

Mesajul integral transmis de premierul liberal

“Vedem cu toții în această perioadă știri și tot felul de declarații despre efectele crizei economice care se desfășoară acum la nivel global. Sunt câteva precizări, ca să fie foarte clar despre ce discutăm și să înțeleagă toată lumea:

  1. Nu este sănătos și responsabil să te joci cu sistemul fiscal în perioade de instabilitate. Riscăm să avem, într-un an sau doi, probleme de două ori mai mari decât avem astăzi. Avem, în istorie, precedente de măsuri strâmbe, venite în momente prielnice unora din punct de vedere electoral, pentru care, mai târziu, au plătit tot românii.
    Avem aproximativ 96 de miliarde de euro alocați pentru dezvoltare și misiunea de a direcționa acești bani spre toate domeniile cheie, în mod inteligent. Altfel, ne vom trezi într-un colaps financiar de nereparat.
  2. Nu ne permitem să greșim constituțional cu marile măsuri de reformă în domenii cheie, mai ales în cele cu impact bugetar. Să ne aducem aminte că legile referitoare la pensiile speciale ale judecătorilor sau ale parlamentarilor au fost declarate neconstituționale de CCR. Fie pentru că ele contraveneau unor principii constituționale ale independenței justiției, fie că erau neclare, imprecise, impredictibile sau au fost adoptate fără respectarea procedurilor parlamentare constituționale.

În domeniul fiscal, intrarea în vigoare a unor măsuri care pot cădea ulterior testul la CCR înseamnă daune plătite din bugetul statului.

Există inechități? Da! Însă avem în PNRR stipulate foarte clar următoarele: reforma pensiilor (un sistem bazat pe contributivitate), precum și reforma administrației publice și a salariilor din sistemul public (un sistem bazat pe performanță). Așa vom repara lucrurile. De ce? Ca să și producă efecte. Ca să și funcționeze pe termen lung.

  1. PNL nu va susține nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri, motorul vital economiei. Nu suntem de acord cu nicio viziune care pune azi poveri pe mediul de afaceri și pe companii. Cum ne redresăm, dacă slăbim economia reală?

Noi nu putem promova măsuri neconstituționale, impozite peste noapte, taxe și poveri pe companii și mediul de afaceri. Greșelile, în această perioadă, ne vor costa enorm. Iar noi, Partidul Național Liberal, ne asumăm măsurile luate și înțelegem că trebuie să ne uităm la cum va arăta România în viitorul apropiat, cu reformele din PNRR începute, cu banii din PNRR activați în programe de sprijin și dezvoltare a țării. Nu ne uităm azi la sondaje, ci pe termen lung la societatea românească. Asta credem noi că înseamnă responsabilitate la guvernare”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente