joi, aprilie 25, 2024
AcasăEducatie&CulturaMesajul unui spectator care a văzut piesa ”Nuntă în Oaș”: M-am simțit...

Mesajul unui spectator care a văzut piesa ”Nuntă în Oaș”: M-am simțit umilit

Cum s-a ajuns ca de la ecranizarea unui obicei oșenesc, nunta, în filmul documentar (1960) ”Nuntă în Țara Oașului”, să avem parte acum de o premieră națională pe țară a unei piese de teatru care aduce un grav afront culturii oșenești, chiar pe scena Teatrului de Nord Satu Mare?.

Deoarece nu am fost prezenți la premiera piesei de teatru ”Nuntă în Oaș”, redăm mai jos câteva comentarii pertinente a unor oameni de cultură referitor la ”actul artistic” petrecut pe scena Teatrului de Nord Satu Mare.

„Sper și cred că a fost,,Un accident cultural” la Teatrul de Nord Satu Mare. În calitate de Oșan născut și trăitor în frumosul plai românesc al Țării Oașului am fost mâhnit și indignat de relatarea din presa sătmăreană despre piesa ,,Nuntă în Oaș” pusă în scenă la Teatrul de Nord Satu Mare, scrisă de actrița Anca Munteanu, iar mesajul acesteia este în total dezacord cu realitatea acestui eveniment de suflet al oșenilor și nu numai.

Spun aceasta pentru că am participat la sute de nunți în Țara Oașului, iar în anul 1995 împreună cu Ansamblul folcloric Țara Oașului cu Maria Petca Poptean, frații Zele, Greta Zoicaș, Pop Iacob din Bixad, Dumitru Fărcaș și mulți alții, la Festivalul de folclor din Alicante (Spania) am prezentat un obicei de ,,Nuntă în Oaș” moment primit cu multe aplauze de spectatorii și personalitățile oficiale în frunte cu Regele Spaniei.


Nu pot să spun; ,,că există pădure fără uscături…” dar consider că instituțiile de cultură plătite din bani publici (inclusiv ai contribuabililor oșeni) trebuie să promoveze valoarea și frumosul. Mi-am propus să vizionez această piesă, dacă se va mai juca, pentru a putea fi mai obiectiv în afirmații, sunt împotriva cenzurii de orice fel, …(cenzura o face Omul din piață).


Nu scriam aceste gânduri dacă nu eram sunat de un Oșan drag mie, care mi-a spus că aproximativ două ore s-a simțit umilit în sala Teatrului de Nord, cred că față de acest spectator, care și-a plătit biletul, conducerea acestei Instituții ar trebui să-și ceară scuze și implicit tuturor oșenilor care nu se regăsesc în această piesă neinspirată.


PS: o invit cu mare drag pe doamna sau domnișoara actriță scriitoare să vină în Țara Oașului să descopere cu adevărat sufletul oșanului”, transmite poetul Ioan Belbe, fost primar al comunei Turț și actual consilier județean.

„Referitor la scandalul iscat în jurul piesei de teatru „Nuntă în Oaş”, scrisă de actriţa Anca Munteanu, originară din Bacău, jucată pe scena Teatrului de Nord Satu Mare în regia lui Cristian Ban, a cărei premieră a avut loc în 12 martie 2023, cred că se impun câteva observații necesare.

Ca om de cultură, apreciez eforturile Teatrului de a ieși din clișeele convenționale și de a căuta modalități de expresie artistică novatoare, dar ele trebuie să respecte anumite cerințe.

Revolta celor lezați de conținutul acestei piese, poate că pornește și de la faptul că limbajul personajelor este unul inadecvat. La drept vorbind, „oșenii” din piesă nu vorbesc natural. Poate că este și foarte greu pentru cineva din Bacău să poată să respecte o cerință dialectală. Apoi confuzia Oașului cu Zona Codrului este un impardonabilă și cred că ar fi fost benefic ca înainte de lansarea acestui proiect artistic, diriguitorii să se fi consultat cu specialiștii din domeniu (Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare/ Muzeul Județean Satu Mare) măcar în problema acurateții și naturaleții limbajului și a portului tradițional.

Orice sătmărean își dă seama într-o clipă că în esență, stranietatea spectacolului vine și din inadecvarea limbajului și a situațiilor. Consider că în astfel de cazuri ar trebui să existe o consultare interinstituțională pentru că iată, o idee care părea originală prin abordare, a ajuns motiv de scandal care poate plasa întreg demersul artistic într-o zonă destul de neplăcută, sau chiar periculoasă.

Poate că o mai bună adecvare la cerințele reale ale publicului sătmărean ar putea influența în mod pozitiv audiența de care se bucură secția română a Teatrului de Nord Satu Mare”, transmite Robert Laszlo, managerul Centrului de Creație Satu Mare.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente