vineri, aprilie 12, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareMihai Eminescu omagiat la Satu Mare

Mihai Eminescu omagiat la Satu Mare

Joi, 15 iunie Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare în colaborare cu Cenaclul Cronograf, au adus un omagiu poetului național Mihai Eminescu, prin depuneri de jerbe la bustul acestuia din fața colegiului care îi poartă numele.

După luările de cuvânt și un scurt moment artistic realizat cu sprijinul cadrelor didactice și al elevilor Colegiului Național „Mihai Eminescu”, au urmat depunerile de coroane și jerbe de flori.

Evenimentul continuă în curtea Muzeului de Artă, unde poeții sătmăreni vor susține un microrecital liric.

Ziua de 15 iunie, reprezintă data morții poetului național al românilor, prozatorul, dramaturgul, ziaristul și gânditorul, Mihai Eminescu (1850-1889).

Eminescu a fost activ în societatea politico-literară „Junimea” și a lucrat ca redactor la „Timpul”, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.

Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuța din București și apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas.

În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, poetul a murit în sanatoriul doctorului Șuțu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București.

A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente