Acasă sus Ministerul Finanțelor analizează introducerea impozitului pe cifra de afaceri și reducerea celui...

Ministerul Finanțelor analizează introducerea impozitului pe cifra de afaceri și reducerea celui pe dividend la 5%

Ministerul Finanțelor analizează posibilitatea eliminării impozitului pe profit și introducerea impozitului pe cifra de afaceri, concomitent cu scăderea impozitului pe dividend la 5%, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finanțelor – ministrul delegat pentru Buget, consultat de MEDIAFAX.

Propunerea, discutată în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget, a fost detaliată și prevede cote de impozit diferențiate, invers proporțional cu cifra de afaceri și numărul de angajați, variind între 1,33% și 7,5% din cifra de afaceri.

Cele mai mici cote sunt propuse pentru companiile cu afaceri de peste 1 miliarde de lei pe an (circa 225 milioane euro), care ar urma să achite de anul viitor 1,33% din cifra de afaceri, dacă au cel puțin doi angajați, 1,463% din cifra de afaceri, dacă au un singur angajat și 1,6625% din cifra de afaceri, dacă nu au angajați.

Cotele ar urma să urce din 2016 pentru această categorie de companii la 2% (mai mult de doi angajați), 2,2% pentru un singur angajat și 2,5% pentru firmele fără angajați cu contracte de muncă.

Companiile cu cifre de afaceri pe an între 100.000 de lei și 1 miliard de lei ar urma să plătească o cotă standard de 2% din cifra de afaceri începând de anul viitor. Dacă firma are un singur angajat, cota de impozitare urcă la 2,2% din cifra de afaceri, iar dacă nu are niciun angajat se va impune 2,5% din cifra de afaceri. Din anul 2016, cota standard de impozitare ar urca la 3%, cu nivelele de 3,3% la un angajat și 3,75% la firmele fără angajați din această categorie.

La cifre de afaceri pe an între 10.000 de lei și 100.000 de lei, firmele ar urma să plătească un impozit standard de 3% din cifra de afaceri anul viitor și 4,5% în 2016. La fel ca în celelalte paliere valorice, cota standard crește cu 10% dacă firma are doar un angajat și cu 20% dacă firma nu are angajați.

Cele mai înalte rate de impozitare sunt preconizate pentru firmele cu cifre de afaceri de sub 10.000 de lei pe an (circa 2.250 euro), pentru care cota standard ar fi de 4% în 2015 și 6% în 2016. Firmele cu o cifră de afaceri de sub 10.000 lei pe an și un singur angajat ar urma să plătească 4,4% anul viitor și 6,6% în 2016, în timp ce pentru firmele fără angajați cota ar fi de 5% în 2015 și 7,5% în 2016.

Surse apropiate discuțiilor au declarat pentru MEDIAFAX că principala problemă în implementarea acestui model de impozitare o reprezintă chiar legislația comunitară, care nu permite statelor membre înlocuirea impozitului pe profit decât ca excepție.

Concomitent, Finanțele ar urma să reducă impozitul pe dividend cu 5 puncte procentuale, de la 16% la 11%, ceea ce ar încuraja companiile să înregistreze profit.

- Advertisment -

Cele mai populare

Dieta raw-vegană

Beneficii și riscuri Ce înseamnă dieta raw vegană, ce beneficii pentru sănătate are și la ce să fii...

Spre groapă, râzând…

Speram ca măcar la alegerile parlamentare să nu se repete comedia amară de la locale și când spun asta, mă gândesc la...

,,Prin cântec îmi exprim trăirile”

Interviu  cu interpretul Darius Câmpean Încercăm să îi aducem în atenția publică pe acei tineri care înțeleg că o...

Muzeul Daciei Românești din Satu Mare este unic în țară!

El aparține omului de afaceri, Beniamin Kira Fără îndoială, cel mai atipic muzeu din județul nostru, Muzeul Daciei Românești,...

Comentarii recente