Acasă Locale Stiri Satu Mare Ministerul Sănătății: România nu are niciun caz de Ebola

Ministerul Sănătății: România nu are niciun caz de Ebola

România nu a avut și nu are înregistrat niciun caz de infecție cu virusul Ebola, însă, pentru creșterea gradului de vigilență, Ministerul Sănătății a transmis către Unitățile de Primiri Urgențe (PPU) și Poliția de Frontieră informări privind simptomatologia afecțiunii.

„România nu a avut și nu are înregistrate cazuri de infecție cu virusul Ebola, dar situația existentă în Africa de Vest privind apariția focarelor de infecție cu virusul EBOLA se află în atenția și monitorizarea autorităților din România încă din luna februarie 2014. Totodată, Ministerul Sănătății a transmis către Unitățile de Primiri Urgențe informări privind simptomatologia afecțiunii pentru creșterea gradului de vigilență. De asemenea, s-au transmis informări și către Poliția de Frontieră”, a precizat Ministerul Sănătății, într-un comunicat remis, miercuri, agenției MEDIAFAX.

Potrivit oficialilor din Ministerul Sănătății (MS), România nu are linii aeriene directe cu Africa de Vest, astfel că pasagerii din această zonă ajung pe alte aeroporturi, unde călătorii sunt monitorizați.

„În acest moment, recomandăm populației să respecte recomandările Centrului Național de Boli Transmisibile și cele ale Ministerului Afacerilor Externe privind călătoriile în zonele afectate.

Astfel, cetățenii UE care călătoresc sau locuiesc în țările afectate pot elimina riscul îmbolnăvirii în cazul în care evită: contactul direct cu sangele sau fluidele persoanelor infectate sau cadavrelor cu virus Ebola; contactul strâns sau manipularea de animale sălbatice vii sau moarte cum ar fi maimute, antilope, aricii, liliecii sau carnea acestora; contact sexual neprotejat cu o persoană infectată sau cu o persoană convalescentă; contactul cu obiecte, cum ar fi ace, care au fost contaminate cu sânge sau alte fluide biologice”, a mai precizat MS.

Totodată, călătorii care se întorc dintr-o zonă afectată de infecția cu virusul Ebola și care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului și să precizeze că au fost în zona respectivă.

Medicii sunt sfătuiți să ia în considerare posibilitatea unei infecții cu virusul Ebola la persoanele care prezintă simptome compatibile și care au revenit din zonele afectate.

Epidemia de Ebola, care durează de la începutul anului, a izbucnit în Guineea, după care s-a extins în Liberia și apoi în Sierra Leone, trei țări care, pe 23 iulie, înregistrau în total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanț prezentat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau țesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă și diaree. Rata mortalității bolii este cuprinsă între 25 și 90% în cazul oamenilor și nu există un vaccin omologat împotriva ei.

- Advertisment -

Cele mai populare

Primarul comunei Tarna Mare

Ce înseamnă să fii primar?  -E o mare onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru că  oamenii din comuna...

Simona Halep a câștigat turneul de la Roma

Simona Halep și Karolina Pliskova au disputat al doilea meci direct dintr-o finală din circuitul WTA la Roma, luni, de la 15:30. Românca noastră a câștigat finala dupa 2...

Educația și școala,sacrificate în continuare

Într-un număr de 305 de școli elevii fac luni cursuri exclusiv online, potrivit ultimelor date transmise de către Ministerul Educației, în contextul în...

PNL SATU MARE – LA UN PAS DE O VICTORIE ISTORICĂ!

După o campanie extrem de eficientă, în care candidații PNL Satu Mare au transmis alegătorilor mesajele cele mai...

Comentarii recente