Acasă Locale Nationale Ministrul Sănătății: Am suplimentat cu 143.000 dozele de vaccin gripal, pentru a...

Ministrul Sănătății: Am suplimentat cu 143.000 dozele de vaccin gripal, pentru a evita îmbolnăvirile

vaccin

Dozele de vaccin gripal au fost suplimentate cu 143.000, la cererea direcțiilor de sănătate publică, pentru a evita îmbolnările, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, în ultimele două luni fiind vaccinate peste 460.000 de persoane.

Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătății a achiziționat inițial 500.000 de doze de vaccin gripal, care au fost în totalitate distribuite către direcțiile de sănătate publică. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârșitul anului trecut, pentru prevenirea afecțiunile respiratorii și a gripei în perioadele reci și cu fluctuații de temperatură.

„La cererea direcțiilor de sănătate publică, am luat decizia de a suplimenta cantitatea de vaccin gripal cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor la risc, astfel încât să evităm creșterea numărului de îmbolnăviri prin viroze de sezon. Recomandăm persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire să se adreseze medicilor de familie pentru a obține gratuit acest vaccin”, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu.

Peste 460.000 de persoane au fost vaccinate de la jumătatea lunii noiembrie 2015, când a început campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății împotriva gripei de sezon.

Potrivit datelor primite de Ministerul Sănătății de la specialiștii în sănătate publică, „activitatea virozelor respiratorii este de intensitate joasă, fără răspândire geografică largă și fără tendință de creștere semnificativă”.

Trei cazuri de gripă confirmate în laborator au fost înregistrate de la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, gripei și infecțiilor respiratorii acute severe (SARI).

Campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se derulează prin cabinetele medicilor de familie și în spitale. Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică cele cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, precum și gravidele, conform strategiei MS și recomandărilor OMS și ECDC.

Ministerul Sănătății menționează că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

Potrivit specialiștilor, măsurile de igienă personală, spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos, o alimentație bazată pe legume și fructe sunt esențiale pentru prevenirea afecțiunilor respiratorii și a gripei.

Medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție sau spital de boli infecțioase se administrează doar la indicația medicului, în cazurile grave sau în cazul bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă.

Ministerul Sănătății atrage atenția că, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități, la prima ora de curs, o importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, prin trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricărui elev care prezintă febră sau semn de boală respiratorie acută.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lucruri inedite pe care nu le știai despre cafea

Pentru multe persoane, consumul de cafea este un adevărat ritual zilnic. Românii nu sunt printre marii consumatori de cafea la nivel european...

Joe Biden a schimbat din prima zi deciziile lui Trump

În primele ore după ce a devenit președinte al Statelor Unite, Joe Biden a semnat 17 decrete prezidențiale. Primul a făcut obligatorii purtarea măștii și...

Bucuresti relaxează restricţiile

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat miercuri că, dacă rata cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori se va menține sub 3...

Facultatea şi viaţa studentului în 2021

Odată cu începerea semestrului al doilea, majoritatea școlilor se vor redeschide, în timp ce revenirea studenților la cursuri în format fizic este...

Comentarii recente