sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareBăsescu, Ponta și Mircea Dușă prezenți la ceremoniile de Ziua Armatei la...

Băsescu, Ponta și Mircea Dușă prezenți la ceremoniile de Ziua Armatei la Satu Mare (Galerie foto)

Sâmbătă, 25 octombrie 2014, la Satu Mare și la Carei s-a sărbătorit  Ziua Armatei României. La manifestările organizate la Carei și Satu Mare au fost prezenți, președintele României, Traian Băsescu, premierul, Victor Ponta, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușă, Traian Băsescu nu a mai participat la ceremoniile de la Satu Mare.

Deasemenea din partea autorităților locale au fost prezenți,  președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, prefectul Eugeniu Avram, viceprimarul Radu Roca, parlamentari,  reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Transmisiuni Speciale, Asociațiile cadrelor militare în rezervă și  retragere, ale  veteranilor de război, cultul eroilor,  servicii publice deconcentrate, sindicate,  culte religioase, reprezentanți din învățământul preuniversitar și universitar, partide politice și reprezentanti ai societății civile.

Ceremonia a debutat cu  prezentarea Onorului oficialităților naționale județene și locale, salutul drapelul de luptă și  trecerea în revistă a Detașamentului de Onoare . Evenimentul a fost deschis cu intonarea Imnul Național al României și de serviciul religios care a fost oficiat de către un sobor de preoți. Deasemenea au fost depse  coroane și jerbe de flori la  Cimitirului Eroilor și la Monumentul Ostașului Român. Ceremonia s-a  încheiat cu defilarea Detașamentului de Onoare.

25 Octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire națională, ziua când armata română și-a îndeplinit menirea firească. Devenită simbol al tuturor bătăliilor și eroilor neamului românesc, data de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care țara își sărbătorește Armata și pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.

Moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 Octombrie este Ziua Armatei României, o zi de cinstire pentru eroismul si jertfele prin care, de-a lungul vremii, oștirea noastră și-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-ți misiunea nobilă de a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a statului român.

La 25 octombrie 1944, Armata Română elibera ultima localitate românească de sub ocupație străină: orașul Carei. Acțiunile militare purtate de armata română în bătălia pentru Ardeal alcătuiesc un drum glorios, soldat pe pământul transilvan cu numeroase jertfe. Mii de militari din cadrul Armatei a IV-a, comandată de bravul general Dăscălescu, și trupele Armatei I ale generalului Atanasiu au căzut vitejeste în luptele sângeroase de la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș, Oarba de Mureș, Păuliș, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare și Carei, în total peste 50.000 de oameni (morți și răniți).

Odată cu încheierea acțiunii de eliberare a teritoriului patriei, după 25 octombrie 1944, Armata Română a participat, la eliberarea Ungariei. Ea a desfășurat acțiuni militare pe Tisa mijlocie, pentru eliberarea orașelor Debrețin și Nyiregyhaza și a participat la marea operație pentru eliberarea Budapestei, unde și-a adus o contribuție importantă la ruperea centurilor fortificate ale orașului și la nimicirea marilor centre de rezistență.

A avut, de asemenea, un mare rol în eliberarea orașului Miskolc și în cucerirea munților Hegyalya, Bukk și Matra. Pe frontul din Ungaria, brava armata română a angajat peste 210.000 militari, eliberând 14 orașe mari și 1.224 de comune. In cursul acestor lupte, din rândul ostaților noștri au căzut la datorie 42.000 de oameni (morți, răniti, dispăruți și prizonieri). In Cehoslovacia, armata română, acționând, în continuare, alături de armata sovietică, a desfășurat acțiuni în perioada 18 decembrie 1944 – 12 mai 1945.

Pe frontul Cehoslovaciei au participat 248.450 militari români, din rândurile cărora au căzut 67.495 de eroi. De asemenea, aproximativ 2.000 de militari români din Regimentul 2 Care de lupta și-au adus contribuția la eliberarea părții de nord-est a Austriei. Ei au înfruntat inamicul în lupte grele la Mistelbach, Zisterdorf și Poysdorf. Cu un efectiv total de peste 538.536 de luptători, din care au pierit peste 169.822 de eroi, armata română, care a parcurs peste 1.700 de km de la Marea Neagra până in cadrilaterul Boemiei, a eliberat peste 200.000 km pătrați de sub ocupație straina (România, Ungaria, Cehoslovacia și Austria), a traversat prin lupte grele circa 20 de masivi muntoși, a forțat 12 cursuri mari de apă și a eliberat peste 3821 localități, dintre care 53 de mari orașe.

Ostașii români au provocat inamicului pierderi echivalând cu 15 divizii. Pe frontul de vest, efortul economic al României a atins fabuloasa sumă de 1.120.000.000 dolari, ceea ce însemna de patru ori bugetul României pe exercițiul financiar 1937-1938. Zilnic, contribuția României în războiul antihitlerist a fost de aproape 5 milioane de dolari. La 9 mai 1945, când războiul a luat sfârșit cu victoria Națiunilor Unite – armata română se găsea în apropiere de Praga și în estul Austriei, prezentându-se cu un bilanț bogat de luptă, și s-a întors în țară cu drapelele de luptă acoperite de glorie, trecând pe sub Arcul de Triumf ca o armată biruitoare, care și-a făcut datoria față de patrie și poporul său, precum și față de alte popoare.

ziua aramtei (1)ziua aramtei (2)ziua aramtei (3)ziua aramtei (4)ziua aramtei (5)ziua aramtei (6)ziua aramtei (7)ziua aramtei (8)ziua aramtei (9)ziua aramtei (10)ziua aramtei (11)ziua aramtei (12)ziua aramtei (13)ziua-armatei-2013-mircea-dusa (9)ziua-armatei-2013-mircea-dusa (7)ziua-armatei-2013-mircea-dusa (6)ziua-armatei-2013-mircea-dusa (2)ziua-armatei-2013-mircea-dusa (10)

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente