29.8 C
New York City
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăLocaleMoment istoric pentru sătmăreni: Dr.Vasile Lucaciu, declarat ”Erou al Națiunii Române”

Moment istoric pentru sătmăreni: Dr.Vasile Lucaciu, declarat ”Erou al Națiunii Române”

Dr.Vasile Lucaciu, marele om politic, a fost declarat astăzi, prin votul Camerei Deputaților, ”Erou al Națiunii Române”! Este o decizie istorică pentru toți sătmăreni, care i se datorează deputatului PNL de Satu Mare, Adrian Cozma.

Iată discursul susținut de către deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, de la tribuna Camerei Deputaților:

Constat cu mâhnire că propunerea legislativă privind declararea marelui om politic, Vasile Lucaciu, ca „Erou al Națiunii Române”, a fost respinsă în Senat. Vă mulțumesc stimati colegi pentru votul acordat azi!, cu atât mai mult cu cât anul acesta se împlinesc 170 de ani de la nașterea sa și 100 de ani de la decesul marelui om politic.


Vasile Lucaciu a fost o personalitate marcantă a istoriei noastre, în special pentru luptele duse pentru apărarea libertăților și drepturilor românilor transilvăneni din a doua parte a secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. A fost un apărător al neamului său, cel care a ținut nestinsă flacăra ideii reintregirii țării, asumandu-și riscuri extreme. Una dintre personalitățile care nu doar că merită cinstite o dată pe an, ci care ar trebui să primească un loc pe deplin meritat în cărțile de istorie, dar și o recunoaștere de către Parlamentul României a jertfei sale exemplare pentru cauza națională. Poporul i-a păstrat vie memoria, în povestiri si doine, care și astăzi se mai cântă prin părțile Sătmarului, existând acolo un adevărat cult pentru acest mare erou.


Ma bucur ca am putut îndrepta votul din Senat și îi acordăm marelui om politic recunoașterea binemeritată . Vă mulțumesc în numele sătmărenilor!”, a transmis deputatul PNL, Adrian Cozma.

Propunerea a trecut cu 232 de voturi pentru și 53 de abțineri. Din păcate, deputații UDMR de Satu Mare, Nagy Szabolcs și Magyar Lorand, și-au scos cartelele de vot la acest proiect evitând astfel o abținere sau un vot împotrivă. Aceștia au fost în sală și și-au exprimat voturile la celelalte proiecte, inclusiv la proiectul de dinainte și de după acesta.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente