vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareMonumentului Eroului Necunoscut va fi amplasat dupa 70 de ani de absență

Monumentului Eroului Necunoscut va fi amplasat dupa 70 de ani de absență

În ultima perioadă au apărut unele discuţii referitoare la stadiul realizării Monumentului Eroului Necunoscut, multe cu tentă pesimistă în ceea ce priveşte posibilitatea ducerii la bun sfârşit a proiectului de către Asociaţia Civică Tempora Satu Mare. Reprezentantul asociației, Voicu Șichet, aduce câteva precizări în acest sens.
În continuare vă prezentăm integral comunicatul de presă primit la adresa redacției noastre:
„Având în vedere că au apărut în presa şi, implicit, opinia publică sătmăreană, îngrijorări cu privire la demersurile pentru reamplasarea Monumentului Eroului Necunoscut în Piaţa Libertăţii din Satu Mare şi stadiul în care acestea se află, în numele Asociaţiei Civice Tempora, care şi-a asumat întreaga responsabilitate juridică, financiară şi de orice altă natură pentru implementarea acestui proiect, mă simt nevoit să fac câteva precizări:
1.În orice proiect, mai ales unul de anvergură, apar şi mici dificultăţi şi disfuncţii în implementare, însă ele, de regulă, nu impientează asupra derulării şi finalizării. Este absolut firesc să apară mici probleme şi în ceea ce priveşte refacerea şi reamplasarea Monumentul Eroului Necunoscut în Satu Mare, mai ales având în vedere greutăţile întâmpinate pentru repunerea pe agenda publică, după mai bine de 10 ani, a acestui proiect.
2.Activităţile necesare implementării proiectului sunt în grafic, având toate şansele ca monumentul să fie inaugurat şi sfinţit la 1 Decembrie 2018, dată la care vom sărbători Centenarul Marii Uniri, constituindu-se astfel în obolul sătmărenilor din generaţia actuală pentru jertfa celor ce au făurit România Mare.
3.În ceea ce priveşte finanţarea proiectului, considerăm că există toate circumstanţele ca să nu avem probleme deosebite, care să conducă la nefinalizarea lui în termenul stabilit. Astfel, am depus un proiect pentru acordarea unui sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean Satu Mare, în cadrul concursului de proiecte pe Legea 350/2005, în domeniul Cultură – Centenar 2018, conform raportului intermediar rezultând că acesta a întrunit punctajul mai mult decât necesar pentru a fi aprobat. În paralel, am demarat mai multe acţiuni de strângere de fonduri, atât prin Asociaţia Civică Tempora şi celelalte organizaţii iniţiatoare şi militante pentru acest proiect, cât şi prin alte instituţii şi entităţi sătmărene. Rezultatele obţinute până în prezent, în special prin aportul unor societăţi comerciale sătmărene, ne dau garanţia că vom reuşi să acoperim toate costurile şi că, la 1 Decembrie 2018 vom avea parte de o sărbătoare, cel puţin la fel de impresionantă ca cea de la 1 Decembrie 1922, dată la care a fost inaugurat monumentul iniţial.
Mulțumim încă o dată societăților comerciale care deja au realizat donații, numele acestora, dar și ale persoanelor private vor fi făcute publice pe site-ul nostru: www.asociatia-tempora.ro.
4.Proiectul nostru vizează REFACEREA unui obiectiv pierdut în urmă cu 78 de ani şi nu realizarea unuia nou, original, inclusiv H.C.L. nr. 198 din 2007 şi Certificatul de urbanism recent obţinut specificând acest lucru, astfel că nu putem solicita autorizaţie de contrucţie pentru altceva. Acesta este motivul pentru care am iniţiat colaborarea cu o firmă specializată, care-şi asumă responsabilitatea atât pentru refacerea statuii propriu-zise, identice cu cea iniţială, doar pe baza fotografiilor existente (nedeţinându-se niciun document sau schiţă cu date precise asupra statuii), cât şi pentru obţinerea aprobărilor de la Comisia de For Public, inclusiv pe baza semnăturii unui artist plastic (sculptor) autorizat şi agreat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Drept urmare, suntem în măsură să prezentăm opiniei publice sătmărene macheta Monumentului Eroului Necunoscut, concepută de societatea NE&RO INVEST SRL din localitatea Gherla, județul Cluj, cu care s-a semnat în urmă cu câteva săptămâni un contract de execuție, a cărui obiect de activitate prevede următoarele:
– realizare machetă statuie şi soclu, necesară pentru obținerea avizelor de for public: 2500 euro, fără TVA, termen 20.05.2018, îndeplinit;
-servicii de consiliere și reprezentare la Ministerul Culturii de către sculptor consacrat în vederea obținerii avizelor de for public: 8000 de euro, fără TVA, termen pe toată durata contractului;
-realizare statuie personalizată cu înălțimea de 220 cm, din bronz: 27.500 euro fără TVA, termen predare noiembrie 2018.
Dragi sătmăreni vă reamintim că Asociația Civică Tempora a deschis la Banca Transilvania contul RO34BTRLRONCRT00F8409802, CIF: 22948850, unde cei care, din conștiință și suflet, pot să doneze pentru această cauză.
Mai multe informaţii puteţi obţine accesând: https://asociatia-tempora.ro/2018/05/10/suntem-in-masura-sa-va-prezentam-macheta-statuii-eroului-necunoscut/
Cu deosebit respect,
Colonel (r) Voicu Şichet”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente