vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareSpitalul Județean are aparat de RMN

Spitalul Județean are aparat de RMN

La Spitalul Județean de Urgență Satu Mare a ajuns echipamentul de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), modelul „Signa Explorer 1,5T”. Dotarea cu această aparatură medicală performantă a fost posibilă după ce în luna ianuarie a acestui an, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba împreună cu Adrian Marc, managerul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, au semnat la București contractul privind achiziția acestui aparat, prin Ministerul Sănătăţii, Unitatea de Management a Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar – Împrumut nr. 83620-RO, finanţat prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), acord ratificat prin Legea nr. 179/2014.

Pentru a putea fi pus cât mai repede în funcțiune, a fost deja ajustat spațiul destinat acestui aparat, conform cu solicitările furnizorilor de cabină Faraday. Urmează instalarea mecanică, umplerea cu heliu RMN, apoi vor avea loc calibrări și teste de funcționare, după care se va da în folosință. Până acum, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare nu a avut în dotare acest sistem de imagistică, investigațiile solicitate de medicii curanți fiind efectuate prin contractarea acestor servicii cu laboratoare de imagistică private.

Dotarea unității spitalicești cu un aparat RMN este de importanță vitală, având în vedere diversele specialități cărora se adresează aceste tipuri de investigații. RMN este o investigație recomandată de specialiști în diverse patologii pentru a confirma sau infirma un diagnostic prezumtiv.
Față de alte investigații de imagistică, RMN are în plus imagistica musculo-scheletală, se pot vedea mușchii și ligamentele la o rezoluție foarte bună și nu iradiază, pe când alte investigații tip CT sau radiologie convențională au un oarecare grad de iradiere. Uneori, RMN vine în completarea altor investigații, de exemplu când examinarea CT nu este concludentă pentru stabilirea unui diagnostic sau nu dă un răspuns complet.

Afecțiunile pentru care prima investigație și cea mai concludentă este RMN sunt:

-traumatologia vertebrală, adică afecțiuni ale coloanei vertebrale
-ruptura de disc sau ligamente ale unei articulații
-afecțiuni biliare și ale căilor biliare
-accidente vasculare cerebrale (se pot vedea modificările în faze incipiente)
-tumori cerebrale
-depistarea de afecțiuni ginecologice și stadializarea lor.

„Spitalul Județean de Urgență Satu Mare este singura unitate publică din județ care beneficiază de această dotare performantă în folosul populației. Prin punerea în funcțiune a aparatului RMN, sătmărenii vor beneficia de investigații rapide și exacte, fiind un pas important în creșterea performanței actului medical”, a declarat președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente