joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocaleMulte cereri de chemare în judecată se anulează după intrarea în vigoare...

Multe cereri de chemare în judecată se anulează după intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă

sala-de-judecata1Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) susține că după intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se înregistrează un număr semnificativ de cazuri de anulare a cererilor de chemare în judecată, apreciind că astfel de abuzuri sunt inacceptabile.

UNBR cere partidelor, Guvernului și Parlamentului să urmărească implementarea noilor Coduri ca pe un domeniu prioritar de interes național, potrivit unui comunicat remis, vineri.

Potrivit susținerilor reprezentanților aleși ai profesiei, în cauzele civile inițiate după intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se înregistrează un număr semnificativ de cazuri de anulare a cererilor de chemare în judecată în procedura de regularizare a cererilor, mai înainte de fixarea primului termen de judecată.

„S-a apreciat că se procedează discreționar și abuziv și, deși reglementarea nu este o noutate absolută în legislația de procedură civilă română, s-a ajuns la situația blocării incorecte a accesului efectiv al cetățeanului la justiție. Noua legislație este percepută ca o reglementare ce permite aprecieri discreționare, ceea ce este anormal. Jurisprudența contradictorie, în bună parte firească, este adesea estompată de abuzuri greu de explicat și de înțeles de către clienții nefamiliarizați încă cu prevederi legale menite a disciplina procesul și, în final, apte să contribuie la soluționarea cu celeritate a procesului. Astfel de abuzuri sunt inacceptabile”, se arată în comunicatul UNBR.

Avocații mai arată că există situații în care evită să se angajeze în depunerea cererilor în justiție pentru că, inexplicabil sub aspect legal, depunerea dovezii mandatului de avocat determină adesea automat, incorect, anularea cererilor în justiție redactate de avocați, ca expresie a unei atitudini ostile profesiei de avocat.

„În contextul aplicării noilor Coduri, Consiliul UNBR reafirmă că este important să se pună punct ostilităților nejustificate față de profesia legală de avocat, cu atât mai mult cu cât cauzele care le-au stimulat în timp au fost fie artificiale, fie au încetat să existe. Noile Coduri nu pot reprezenta un prilej pentru transformarea profesiei de avocat într-o țintă de atac din partea autorităților, a altor profesii legate de activitatea judiciară, de orice natură ar fi acestea. Politica de confruntare și de manipulare a avocaților, desfășurată cu scopul de a opune avocaților Justiția, în ansamblu sau profesii conexe sistemului judiciar – cu orice preț și sub orice pretext – fără individualizarea și responsabilizarea celor care greșesc, fie ei avocați, fie magistrați, se dovedește a fi una falimentară. Singurul rezultat al unei astfel de politici de confruntare nu poate fi decât prăbușirea încrederii cetățeanului în Justiție”, se mai arată în manifestul instituției.

Consiliul consideră că situația creată este, în parte, și rezultatul nepregătirii corespunzătoare a cunoașterii și înțelegerii noilor Coduri de către cei responsabili instituțional în acest sens.

„Partidele politice, prim ministrul și Guvernul în ansamblul său, dar și Parlamentul, trebuie să declare și să trateze problema implementării corecte a noilor Coduri ca pe un domeniu prioritar de interes național, care să concentreze atenția tuturor decidenților investiți prin lege cu responsabilități în domeniul de referință”, arată avocații.

Documentul este adresat autorităților responsabile de luarea măsurilor corespunzătoare pentru crearea condițiilor optime de aplicare corectă a noii legislații în activitatea de zi cu zi a cetățenilor, a instituțiilor și autorităților publice și în activitatea de înfăptuire a justiției.

„Este necesar ca aplicarea noilor Coduri să se facă în limitele legii, astfel încât avocații – parteneri ai justiției – să poată să-și îndeplinească, efectiv și în mod complet, funcțiile procesuale consacrate de noile reglementări procesuale, atât în procedura judiciară civilă cât și în procedura judiciară penală”, arată instituția.

UNBR mai arată că se impune ca în activitatea autorităților să fie înlăturate atitudinile publice ostile și nejustificate la adresa profesiei de avocat, cu consecințe directe asupra drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor care recurg la serviciile profesionale ale avocaților.

„Nu se poate concepe ca sistemul judiciar să acționeze astfel încât, în percepția publică, să se resimtă un interes general de a îndepărta pe cetățean, cu orice preț, de la justiția statală, mai ales atunci când acesta este asistat sau reprezentat de avocat”, se mai arată în apelul UNBR adresat instituțiilor.

UNBR notează că în urma dezbaterilor a reieșit că s-a creat o situație profund anormală, aparent explicată prin aplicarea defectuoasă a procedurii necontencioase de regularizare, potrivit noului Cod de procedură civilă, a cererilor de chemare în judecată în procesul civil.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente