duminică, mai 26, 2024
AcasăLocaleInternationaleFosti responsabili ai serviciilor secrete din Ungaria, condamnati la inchisoare pentru spionaj...

Fosti responsabili ai serviciilor secrete din Ungaria, condamnati la inchisoare pentru spionaj

tribunalUn tribunal din Debrecen (estul Ungariei) i-a condamnat azi, 5 iulie, la cate doi ani si zece luni inchisoare pe Gyorgy Szilvasy, ex-ministru fara portofoliu responsabil cu serviciile secrete, si Lajos Galambos, fost director al Biroului national de securitate, pentru activitati de spionaj, relateaza agentia ungara de presa MTI. In acelasi timp, Sandor Laborc, si el fost director al Biroului national de securitate, a fost condamnat la un an de inchisoare pentru spionaj si complicitate, in timp ce omul de afaceri Laszlo Puski, co-proprietarul unei companii de securitate avand legaturi cu Rusia, a fost achitat de acuzatiile de activitati subversive. Deciziile nu sunt definitive, iar toti cei acuzati au facut apel. Procesul s-a desfasurat in secret, iar dosarele legate de caz au fost clasificate pana in 2040 intrucat, potrivit procurorilor, “pe parcursul procesului au fost evocate secrete de stat”.  Gyorgy Szilvasy a declarat pentru MTI ca nu a facut altceva decat sa-si serveasca tara si ca a fost condamnat fara a se aduce nicio dovada impotriva sa. Dupa cum mentioneaza MTI, in iulie 2011, portalul ungar de stiri Index a indicat, citand surse confidentiale, ca acuzatiile de spionaj impotriva lui Szilvasy, Galambos si Laborc au pornit de la o serie de atacuri asupra sistemului informatic central al guvernului si sistemelor unor agentii guvernamentale, in perioadele in care cei trei se aflau la conducerea serviciilor secrete.

Galambos, care a condus Biroul national de securitate intre 2004 si 2007, a fost arestat pentru presupuse activitati de spionaj la 28 iunie 2011, ulterior fiind pus in cauza si Szilvasy. Succesorul lui Galambos, Laborc /2007-2009/, a fost de asemenea arestat sub suspiciunea de complicitate. Index a mai relatat ca un individ cu gluga care fusese adus la acea vreme la procuratura impreuna cu Szilvasy era un hacker implicat in asa-zisul caz legat de firma UD Zrt. Respectivul caz dateaza din 2008, cand a fost lansata o ancheta cu privire la activitatile acestei firme, al carei personal era format in cea mai mare parte din fosti ofiteri de politie si securitate si care era banuita ca a spionat politicieni. Fostul premier Ferenc Gyurcsany, lider al Coalitiei democratice, de stanga, si-a exprimat solidaritatea cu Szilvasy, calificand drept o “absurditate a guvernului (condus de premierul Viktor Orban”) faptul ca, pentru prima data din anii 50, un fost ministru este condamnat la inchisoare.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente