Acasă Locale Internationale Noi escaladari a violentelor la frontiera Israel-Fasia Gaza

Noi escaladari a violentelor la frontiera Israel-Fasia Gaza

IsraelGazaLiderii israelieni şi analiştii consideră din ce în ce mai probabilă o operaţiune militară împotriva teritoriului palestinian, după o nouă escaladare a violenţelor la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel, a doua în decurs de o lună.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a armatei israeliene, aviaţia a atacat un depozit de armament din centrul teritoriului palestinian şi alte două locuri de lansare de rachete din nord.

Ostilităţile au izbucnit sâmbătă după un tir de rachetă antitanc lansat împotriva unui vehicul al armatei israeliene la graniţa cu enclava palestiniană. Şase palestinieni, patru civili şi doi combatanţi, potrivit unor surse medicale palestiniene, au fost ucişi şi aproximativ 30 au fost răniţi în confruntările care au urmat. Cel puţin opt israelieni, dintre care patru soldaţi au fost răniţi.

 

Acest nou acces de violenţă l-a determinat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să afirme că este „pregătit de escaladă”. Ministrul Apărării, Ehud Barak, a avertizat mişcarea Hamas, aflată la putere în Gaza, „că va plăti puternic preţul”.

Luni seara, Netanyahu a recurs la consultări cu Ehud Barak şi şeful Statului Major, generalul Benny Gantz, pentru a evalua riposta Israelului la tirurile din Gaza, potrivit postului public de radio.

Potrivit aceleiaşi surse, Cabinetul israelian restrâns (format din opt miniştri) se va reuni marţi pe aceeaşi temă.

În plus, o delegaţie formată din oficiali israelieni de rang înalt a fost primită luni de consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Barack Obama la Casa Albă, „pentru consultări în privinţa Iranului, Siriei şi alte probleme de securitate din regiune”, potrivit unui purtător de cuvânt al administraţiei americane.

Potrivit analiştilor, limbajul ferm al Guvernului israelian reflectă discuţii în cadrul acestuia despre modul de a organiza răspunsul Israelului.

O intervenţie militară de anvergură, o creştere a numărului de raiduri aeriene şi lichidarea unor oficiali de rang înalt din Gaza sunt acţiuni luate în considerare de liderii israelieni.

„În cadrul Consiliului de Miniştri (duminică), Netanyahu a încercat să pregătească opinia publică pentru eventualitatea unei astfel de operaţiuni”, scrie Yossi Yehoshua în cotidianul Yediot Aharonot.

„Bibi” Netanyahu a „trecut în revistă şi planuri elaborate” pentru o astfel de operaţiune, precizează analistul. Şeful Guvernului israelian a avut luni o întrevedere cu ambasadorii aflaţi la post în Israel în speranţa de a atrage cât mai multe ţări pentru cauza sa.

Un oficial de rang înalt israelian, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a confirmat că Netanyahu intenţionează să se vadă cu diplomaţii „pentru a-i pregăti pentru eventualitatea ca Israelul să acţioneze puţin mai energic pentru a-şi proteja cetăţenii”.

Totuşi, chiar dacă sunt în favoarea unui răspuns în forţă, puţini oficiali israelieni sunt înclinaţi să declanşeze o operaţiune de anvergura celei din 27 decembrie 2008 – 18 ianuarie 2009, soldată cu moartea a 1.440 de palestinieni şi 13 israelieni.

Fostul şef de Stat Major Dan Halutz a considerat că este timp pentru „a reveni la asasinatele ţintite ale unor oficiali de rang înalt din Hamas”, în cadrul unui interviu acordat postului de radio militar.

„Înainte de a demara o operaţiune militară de anvergură, este imperativ să încercăm alte opţiuni”, a adăugat el, evocând „eliminarea ţintelor şi atacuri împotriva intereselor Hamas”.

În opinia lui Ofir Akounis, un aliat al lui Netanyahu în cadrul Likud (dreapta), „nu este nicio îndoială că o operaţiune militară nu este decât o problemă de timp”.

Dar, subliniază Alex Fishman, specialist în probleme militare la Yediot Aharonot, „nu este sigur că sfera politică are interesul de a se implica într-un război terestru. Întrebarea (…) este cum să lansezi o operaţiune militară limitată” cu „singurul obiectiv de a obţine un armistiţiu durabil” şi nu înlăturarea Hamas.

Potrivit expertului, Washingtonul, aliatul Israelului, a „dat undă verde” unei operaţiuni împotriva Gaza, reafirmând, duminică, prin vocea ambasadorului său, Dan Shapiro, „dreptul Israelului de a se apăra”.

- Advertisment -

Cele mai populare

Educația sexuală atacată de Klaus Iohanis la CCR ,promovată de deputați

Legea prin care "educația sexuală” în școli este înlocuită cu "educație sanitară” este constituțională, a decis joi Curtea Constituțională, care a respins...

Taxe care pot fii achitate online din Septembrie

Începând de joi, 24 septembrie, plățile pentru contravaloarea permiselor de conducere realizate de persoanele fizice pot fi achitate online, prin Ghișeul.ro, a anunțat...

Primarul comunei Tarna Mare

Ce înseamnă să fii primar?  -E o mare onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru că  oamenii din comuna...

Simona Halep a câștigat turneul de la Roma

Simona Halep și Karolina Pliskova au disputat al doilea meci direct dintr-o finală din circuitul WTA la Roma, luni, de la 15:30. Românca noastră a câștigat finala dupa 2...

Comentarii recente