miercuri, decembrie 6, 2023
AcasăLocaleNationaleNoua listă de medicamente este revizuită în mai multe etape și intră...

Noua listă de medicamente este revizuită în mai multe etape și intră în vigoare cu pachetul de bază

Noua listă de medicamente este trecută prin multe site, este verificată și revizuită în mai multe etape și va intra în vigoare cu pachetul nou de servicii de bază, a declarat marți ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.

Ministrul Eugen Nicolăescu a infirmat faptul că medicamentele generice nu se vor compensa, precizând că, din cauza informațiilor eronate transmise de mass-media, a primit foarte multe mesaje la Ministerul Sănătății.

„Unde ați văzut scris așa ceva la Ministerul Sănătății? Am primit la mesaje, mail-uri cum nu vă puteți imagina. Oamenii sunt îngrijorați.Primul și cel mai important lucru este că trebuie să ajutăm populația din România cu medicamente noi, inovative. E un obiectiv. Aveți deja documente oficiale și poate cel mai informat este organismul care adună la un loc producătorii de medicamente, ARPIM. Au avut multe discuții cu noi și cred că lucrurile s-au clarificat. Pe site-ul Ministerului Sănătății este calendarul cu tot ce ne-am propus cu finanțatorii internaționali. Un punct pe care ni l-am asumat este că până la 31 decembrie o listă nouă de medicamente va fi aprobată și va intra în funcțiune. Am avut săptămâna trecută întâlnire cu ARPIM și am convenit ca în jur de 15 noiembrie să punem în dezbatere propunerea de listă nouă”, a declarat Nicolăescu, la conferința Mediafax Talks about Innovation in HealthCare.

Nicolăescu a mai spus că Ministerul Sănătății este în faza finală de evaluare a tehnologiilor medicale, iar un pas mare care se face constă în faptul că noua listă de medicamente compensate va fi făcută pe o evaluare.

„Principala instituție nemulțumită este CNAS, care se îngrijorează că nu va avea bani suficienți să suporte lista nouă. Este de înțeles. Când ai responsabilitatea gestionării banului public nu poți să te uiți liniștit. Lista noua nu va pica din cer, este trecută prin multe site, este verificată și revizuită în mai multe etape și va intra în vigoare cu pachetul nou de servicii de bază și cu pachetul programelor naționale de sănătate, în care am încercat să facem o serie de evaluări, să creăm spațiul necesar ca lista nouă să producă efecte. Nu avem forța tehnică necesară, adică atâția specialiști în evaluare, pentru a avea o listă care să poată da o siguranță”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Ministrul a adăugat că, în primul semestru din 2014 va fi făcută o revizuire a listei și în semestrul al doilea va fi o listă finală, care să dea tuturor garanția că poate fi suportată din bugetul pe care România îl va avea în domeniul sănătății. „E un mesaj și pentru industria farmaceutică”, a precizat ministrul

Eugen Nicolăesccu a mai spus că instituția pe care o conduce dorește să promoveze consumul de medicamente generice, datoria sa fiind să asigure medicamente mai multe și mai ieftine.

„În acest fel, credem că asigurăm o chibzuială mai mare a utilizării fondurilor publice. Politica publică pe care vrem să o promovăm este de echilibru între medicamentele inovatoare și cele generice. Încerc să vă transmit gândul sincer și foarte ferm că avem de realizat lista nouă de medicamente compensate, revizuirea listei de medicamente compensate, creșterea consumului de medicamente generice, de urmărit un consum cât mai echilibrat al fondurilor publice”, a mai spus ministrul Sănătății.

Ministrul Eugen Nicolăescu și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi, discută, marți, împreună cu reprezentanți din domeniul Sǎnǎtǎții, la conferința „Mediafax Talks about Innovation in HealthCare”, despre inovația și cercetarea în sistemul sanitar, cele mai noi medicamente și tratamente pentru bolile și afecțiunile neglijate până acum, medicina personalizată, investiții făcute până acum de companiile farmaceutice și ariile terapeutice care beneficiază de cele mai multe fonduri, importanța prevenției și modalități prin care pacienții pot fi mai bine informați, inovația în tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului și hepatitei.

Conform OMS, în prezent există peste 30.000 de boli cunoscute și doar pentru 25 la sută dintre acestea s-a descoperit un tratament eficient. Prin urmare, pentru restul de 75 la sută dintre afecțiunile cunoscute încă se caută un tratament, iar acest lucru se poate realiza doar prin continuarea investițiilor în cercetarea și dezvoltarea de noi molecule.

Conferința este organizată de Agenția de presă Mediafax, în parteneriat cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). mediafax

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente