joi, mai 30, 2024
AcasăsusNoua taxă fiscală din România care trebuie plătită la ANAF până pe...

Noua taxă fiscală din România care trebuie plătită la ANAF până pe 30 aprilie

În România intră în vigoare o nouă cerință fiscală. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va începe să expedieze notificări pentru achitarea „taxei pe lux”.

Noua taxă fiscală din România

Această taxă a fost adoptată încă din anul anterior și este aplicabilă începând cu acest an. Prin urmare, conform legislației, cetățenii români care dețin proprietăți imobiliare sau mașini costisitoare trebuie să achite o nouă taxă. ANAF va începe să trimită notificări către persoanele care dețin proprietăți evaluate la peste jumătate de milion de euro.

Conform reglementărilor, persoanele care dețin locuințe cu o valoare mai mare de 500.000 de euro sunt obligate să plătească un impozit de 0,3% din suma care depășește acest prag. Aceeași taxă se aplică și pentru cei care dețin autoturisme cu o valoare de peste 75.000 de euro.

Astfel, conform prevederilor legale, impozitul special vizează casele și mașinile cu valoare ridicată, respectiv:

  • persoanele fizice care, la sfârșitul anului fiscal anterior, dețin clădiri rezidențiale în proprietate sau în proprietate comună în România, cu o valoare impozabilă care depășește 2.500.000 de lei (~500.000 de euro);
  • persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, cu o valoare de achiziție individuală ce depășește 375.000 de lei (~75.000 de euro).

Taxa trebuie plătită până pe 30 aprilie

În altă ordine de idei, „taxa pe lux” trebuie achitată pe întregul an fiscal, iar contribuabilii trebuie să o calculeze, să o declare și să o plătească la ANAF până la data de 30 aprilie inclusiv, pentru proprietăți, și până la data de 31 decembrie inclusiv, pentru mașini, în fiecare an fiscal corespunzător.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente