joi, martie 28, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareO afacere dubioasă cu lemn pentru mobilier. De ce au fost masacrați...

O afacere dubioasă cu lemn pentru mobilier. De ce au fost masacrați plopii de pe marginea drumurilor?

Autoritățile sunt în plop și plopu-n Austria 

În cursul anului trecut, mai mulți cetățeni din județ au reclamat faptul că a început o nemiloasă operațiune de tăiere a plopilor de pe aliniamentele drumurilor județene și naționale.

În condițiile în care guvernul face eforturi susținute pentru plantarea unor liziere de protecție, atât de necesare mai ales pe timp de iarnă, pentru a proteja drumurile de efectele viscolelor, cu atât mai mult și prefectul județului Satu Mare, a declarat zilele trecute că sunt foarte utili copacii de pe marginea drumurilor, unii sunt puși pe căpătuială și distrug ceea ce înaintașii noștri au plantat. Poate că este inutil să mai spunem că  în locul copacilor doborâți, nimeni nu a plantat (și nici nu credem că va planta repede) nici măcar vreo crangă.

Misterul acesteui operațiuni sălbatice a fost repede devoalat și, ca de obicei, nici aici nu a fost vorba decât despre un gheșeft ordinar, cum se fac atâtea pe la noi.

În urma unor sesizări venite din partea sătenilor din Căuaș, am încercat să aflăm care este motivul distrugerii arborilor de pe marginea drumurilor.

Explicații la APM sau de ce nu-și face liliacul cuib în plop

Primul drum l-am făcut la Agenția de Protecția Mediului (APM) Satu Mare. Din discuțiile purtate cu directoarea instituției, Elisabeta Bekessy, am aflat că APM nu are nicio legătură cu această problemă și de aici nu s-a dat nicun fel de acord în acest sens, potrivit jurnaluluidenordvest.ro . Defapt, directoarea susține că din moment ce plopul american nu este protejat ar fi putut intra în discuție prtoecția acestuia dacă niște păsări protejate cu ar fi liliecii și-ar fi făcut cuib între ramurile acestora.

Dar se vede treaba că bieții plopi nu au avut norocul ca astfel de păsări să se aciueze prin coroana lor, drept pentru care, nu au mai avut nicio scăpare.

Firmă mare – angajați ioc!

Ne-am pus traista-n băț și ne-am îndreptat atenția înspre Garda de Mediu.

În acest sens am înaintat o adresă, înregistrată cu nr. 1942 din 15.11. 2013 către Garda Națională de Mediu Satu Mare dar aceasta și-a declinat competența, îndrumându-ne spre Inspecția Silvică și Vânătoare.

Totuși, cei de la Garda de Mediu ne-au comunicat că în urma verificărilor, nu mai exista pe amplasamentele respective nici măcar un copac doborât, iar masa lemnoasă a fost vândută pe picior, firmei  FAYA 2001 TRIFOREST SRL Zalău.

Firma TRIFOREST din Zalău nu pare a fi una foarte puternică din moment ce în evidențe nu figurează nici măcar cu un singur angajat dar desigur, asta e o altă poveste.

La rândul ei, Inspecția Silvică și de Vânătoare Satu Mare comunică Gărzii de Mediu prin adresa nr. 735 din 10.12.2013 că specia aceasta de plop american are o medie de viață de maxim 30 de ani, ori plopii despre care facem vorbire, ar avea vârste cuprinse între 50 și 60 de ani.

Sătenii spun însă că plopii aceștia au fost plantați după anii 80 ai secolului trecut, așa că nici vorbă să aibă 60 de ani.

În orice caz, chiar dacă aparențele sunt liniștitoare, problema ridică o serie de întrebări legate de interesul brusc de care s-au ”bucurat” plopii aceștia, mai ales în ultimii ani

Mobilă de lux cu lemne pe flux

De câțiva ani încoace, industria occidentală a mobilei este dominată la categoria produselor de lux, de mobilierul executat din plop. Din plop american, bineînțeles!

În general, mobilele făcute din diferite esențe sunt foarte scumpe în Vest deoarece acolo tăierile de copaci sunt strict reglementate de lege, astfel că producătorii de mobilă s-au văzut obligați să se orienteze înspre Est, respectiv spre România, unde regimul tăierilor este extrem de permisiv.

Repede s-au și găsit firme interesate care au obținut aprobări și licențe beton și uite așa, plopii au dispărut mai fulgerător decât în desenele animate.

Se spune că lemnele acestea iau drumul Occidentului și nici nu ar fi de mirare, doar sistemul este foarte bine pus la punct, ca după ce plopii Sătmarului au fost puși la pământ să vină rândul și celor mai departe de graniță.

Sunt deja semnale că și în județul vecin, sălaj, exploatarea plpopilor a început în trombă.

Și chiar dacă se taie acești plopi, de ce nu se plantează nimic în locul lor, de pildă înspre Odoreu, plopii au fost tăiați în urmă cu trei ani, sau un exemplu și mai recent pe drumul către Negrești Oaș, plopii au căzut cu puțin timp înainte de sărbătorile de iarnă. Nici măcar un arbust nu a fost plantat în locul lor.

În orice caz, masacrul acesta ar trebui să inflameze și ONG-urile ecologice sătmărene care tac și ele în mod suspect…

G.N1poza pagina 3 (2) taiari-de-copaci (1) taiari-de-copaci (2) taiari-de-copaci (3) taiari-de-copaci (5) taiari-de-copaci (6) taiari-de-copaci (7) taiari-de-copaci (8)

sesizare Negrea G

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente