marți, aprilie 23, 2024
AcasăsusProgram inovativ de dezvoltare personală pentru copiii și tinerii străzii

Program inovativ de dezvoltare personală pentru copiii și tinerii străzii

Începând din luna ianuarie 2014, copiii și tinerii străzii care frecventează centrul de zi al Asociației Stea, participă la un program inovativ de dezvoltare personală realizat în cadrul proiectului „Pod Cultural Transfrontalier Pentru Incluziune Socială” – HUSKROUA/1101/082” finanțat de Uniunea Europeană prin Programul CBC ENPI 2007-2013 Ungaria-Slovacia-România-Ucraina.

Presentation1Este vorba de un “Program de dezvoltare personală bazat pe elemente de tradiții culturale transfrontaliere” care are ca scop dezvoltarea deprinderilor de viață independentă și a abilităților artistice a copiilor și tinerilor implicați, aducându-le totodată numeroase beneficii prin : creșterea stimei de sine; îmbunătățirea nivelului de autocunoaștere și auto-acceptare; dezvoltarea inteligenței emoționale și a capacității de a se exprima; modelarea personalității și reconstruirea identității; dezvoltarea percepțiilor vizuale și a reprezentărilor imaginației lor creative; oferirea posibilității de a-și pune în valoare punctele forte și talentul; identificarea și incurajarea folosirii potențialului lor pentru a-și atinge aspirațiile; îmbunătățirea abilităților lor sociale, în mod deosebit cele legate de comunicare, socializare și adaptare în societate reducând tensiunile, agresivitatea și nivelul de anxietate resimțit de către aceștia.
Programul de dezvoltare personală se desfășoară în cadrul centrului de zi al Asociației Stea timp de 4 luni (ianuarie – aprilie 2014) și are ca element central construirea cu tinerii a unui spectacol artistic bazat pe elemente de cultură, tradiții și folclor. De asemenea, programul include o serie de activități educative și de consiliere pentru dezvoltarea abilităților de viață a beneficiarilor în funcție de nevoile identificate în etapa de evaluare (educație comportamentală, rezolvare de probleme, consiliere în diferite domenii, activități de grup și jocuri de rol pentru dezvoltarea deprinderilor de viață independentă) precum și activități de animație socio-educativă și sport.
Beneficiarii acestui program sunt copii și tineri ai străzii sau care provin din familii care trăiesc la limita între societate și viața de stradă și se confruntă cu grave probleme de incluziune socială. Ei sunt victime ale sărăciei, pierderii valorilor tradiționale ale familiei, a violenței domestice, abuzurilor fizice și psihice. Fiecare copil și tânăr ajuns în condiții de stradă are în spate o poveste de viață în care familia din care provine nu a reușit să-și îndeplinească rolurile de bază, astfel încât ei sunt lipsiți atât de siguranța mediului familial stabil cât și de suportul educativ de care ar avea nevoie pentru o dezvoltare normală. Toate acestea fac ca ei să nu aibă același nivel de acces la educație, cultură, dezvoltare și integrare profesională ca și alți copii și tineri din comunitate și mai mult, ei sunt adesea respinși de semenilor de aceeași vârstă, ceea ce îi adâncește și mai mult în cercul vicios al marginalizării.
Ținând cont de nevoile specifice ale acestor copii și tineri, programul de dezvoltare personală a fost construit de către echipa proiectului bazându-se pe competențele dobândite în urma cursului de formare profesională în domeniul metodelor și tehnicilor specifice terapiilor expresive organizat în cadrul acestui proiect în perioada octombrie – noiembrie 2013. Astfel, programul îmbină cu succes activitățile educative și artistice folosind tehnici din domeniul drama-terapiei : jocuri de teatru, creație scenariu, actorie, mișcare scenică, pantomimă, coregrafie, creație de decoruri și costume, desen, cusut, pictură, folk-art, artizanat, ceramică, etc.
Derularea programului a început în ianuarie 2014, echipa proiectului beneficiind la partea artistică de sprijinul unui expert cultural, în persoana domnului Dorel Iurcenco, cu o vastă experiență în lumea teatrului sătmărean, ca regizor tehnic în cadrul Teatrului de Nord Satu Mare. De asemenea, ca urmare a apelului de căutare de voluntari, 4 tineri din Satu Mare s-au alăturat echipei Asociației Stea, implicându-se nu doar în activitățile artistice ci și în cele educative zilnice.
Încă de la început, echipa de proiect a reușit să genereze mult entuziasm astfel încât, cu toate că grupul de bază al beneficiarilor din cadrul acestui proiect este de doar 10 persoane, în urma interesului foarte mare manifestat de către mulți dintre cei peste 30 de copii și tineri care frecventează centrul de zi al Asociației Stea în această perioadă, echipa de proiect a făcut eforturi pentru ca la activitățile unde acest lucru a fost posibil să implice toți doritorii.
Primele activități pe partea artistică au fost dedicate stabilirii împreună cu tinerii a elementelor de bază legate de spectacolul artistic. Luând în considerare părerea tinerilor, evaluarea talentului lor în diferite domenii, dar și faptul că, în ciuda apartenenței a peste 90% dintre aceștia la comunități de etnie romă, ei și-au pierdut identitatea culturală, iar majoritatea elementelor de tradiție specifice acestei etnii le sunt necunoscute, s-a stabilit de comun acord ca tema principală pentru spectacol să fie promovarea elementelor de tradiție romă.  Astfel, sub îndrumarea expertului cultural, tinerii au început incursiunea magică în istoria romilor, pornind de la origini și explorând elementele specifice culturii lor în decursul timpului, pentru a construi împreună toate componentele unui adevărat spectacol artistic (scenariu, coloană sonoră, costume, decor) care va fi realizat cu sprijinul generos al Teatrului de Nord Satu Mare și a unor oameni de cultură din Satu Mare.
Spectacolul pregătit de tinerii de la Asociația Stea urmează să fie prezentat mai întâi în cadrul unui turneu realizat în comunitatea sătmăreană în perioada mai – iunie 2014, iar spre finalul proiectului, în cadrul unui festival internațional organizat cu participarea tuturor partenerilor din proiect din România, Ungaria și Ucraina. Acest eveniment va permite promovarea valorilor și a elementelor de tradiție culturală din zona transfrontalieră specifice diferitelor popoare și etnii (Română, Maghiară, Urcainiană și Romă) promovând interculuralitatea, dar și punerea în valoare a talentului și a potențialului copiilor și tinerilor cu dizabilități sau aflați în dificultate, facilitând lupta împotriva discriminărilor și incluziunea socială a grupurilor vulnerabile.
Acest proiect este derulat de către Centrul de Resurse CREST în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Educatie, Dezvoltare Durabila si Incluziune Sociala (CREDDIS), Asociatia Stea si Fundatia Down Carei (România), Asociatia ÉFOÉSZ din Judetul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria) si Organizatia Civila pentru Dezvoltarea Turismului Rural si Agroturism “In the Transcarpathian Valleys and Mountains” (Ucraina)

Detalii suplimentare despre proiect pot fi obtinute de la Asociația Stea, persoană de contact PINTEA Bogdan – expert profesional, la numărul de telefon 0743174169 sau de la Centrul de Resurse CREST Satu Mare, persoana de contact FORGACS Raluca – manager proiect, prin numărul de telefon 0261-877770.

Acest proiect este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestui comunicat intră în responsabilitatea Asociației STEA și nu reflectă în mod necesar poziția oficială a Uniunii Europene.

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente