vineri, mai 24, 2024
AcasăDivertismentO proteina din creier este motivul pentru care femeile vorbesc mai mult...

O proteina din creier este motivul pentru care femeile vorbesc mai mult ca barbatii

femeivorbindFemeile vorbesc mai mult decât bărbații. Nu este o impresie sau un lucru comun, ci un fapt stabilit. Această particularitate se datorează unei proteine cerebrale, relatează passionsante.be, citat de Agerpres.

Proteina, botezată FOXP2 (Forkhead-Box P2), produsă (codată) de o genă cu același nume, joacă un rol esențial în învățarea, dezvoltarea limbajului și exprimarea orală (articulare, gramatică, înțelegere). Cercetări anterioare arătaseră că, în medie, femeile pronunță zilnic de trei ori mai multe cuvinte decât bărbații (proporția rămâne stabilă, chiar dacă cifrele variază în funcție de limbă) și se știe că fetițele vorbesc în general mai devreme și mai complex decât băieții.

Cercetători americani de la Universitatea Maryland s-au ocupat de concentrația de FOXP2 din creier. Ei au efectuat mai întâi experimente pe șobolani, comparând apelurile de disperare ale puilor de patru zile despărțiți brutal de mama lor. Situația de plecare este diferită de cea întâlnită la om: micii masculi fac mai mult zgomot decât femelele și au niveluri mai ridicate de FOXP2 în creier. Însă, când se reduc aceste concentrații la micii masculi și la femele cresc, comportamentul se schimbă radical: micile femele strigă deodată mai mult.

Studiul, publicat în The Journal of Neuroscience, s-a desfășurat apoi pe un grup de copii, constatându-se că, la fetițe, cortexul cerebral este mult mai bogat în FOXP2. Această proteină, precum și gena asociată, fac diferența.

 

Realitatea.net

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente