Acasă Sanatate si frumusete OBEZITATEA-RISC CRESCUT DE COVID-19

OBEZITATEA-RISC CRESCUT DE COVID-19

Obezitatea, factor de risc pentru persoanele infectate cu SARS-CoV-2.

Cercetările de până acum arată că hipertensiunea, bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și, mai rar boala pulmonară obstructivă, sunt comorbiditățile obișnuite ale persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. Studii noi arată că pacienții cu obezitate, mai ales în formă severă, se pot confrunta cu exacerbarea bolii COVID-19.

Pacienții obezi cu COVID-19 riscă să dezvolte o formă severă a bolii .

Oamenii de știință care au studiat pandemia H1N1 au descoperit că obezitatea a dus la scăderea funcției respiratorii, dificultăți cu ventilația și creșterea citokinelor inflamatorii – proteine care reglează răspunsul inflamator – toate acestea contribuind la probabilitatea de deces. Aceleași probleme pot apărea și la pacienții cu COVID-19 care suferă de obezitate, arată rezultatele acestui nou studiu¹.

Informațiile existente despre gripa H1N1 ar trebui să servească drept indicator de precauție pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19 care suferă de obezitate, și în special a pacienților cu obezitate severă, sunt de părere autorii studiului. Aceștia au mai precizat că în SUA, de exemplu, numărul persoanelor obeze a fost în creștere în ultima vreme. Conform Centrului de Control și Prevenire a Bolilor, se estimează că 42% dintre adulții din SUA se confruntă cu obezitate sau obezitate severă.

Creșterea mortalității din cauza COVID-19 în Italia ar putea fi legată de o prevalență mai mare a obezității la adulți, în comparație cu China, consideră cercetătorii. Aceste rezultate, concluzionează ei, subliniază necesitatea unei vigilențe sporite, adică o prioritate la testarea și la inițierea unei terapii agresive pentru pacienții cu obezitate și infectați cu noul coronavirus.

Tinerii cu obezitate se află la risc si ei

Un alt studiu publicat în revista științifică The Lancet sugerează că și mulți dintre pacienții tineri internați cu COVID-19 sufereau de obezitate.

Când numărul cazurilor de persoane infectate cu SARS-CoV-2 a crescut în SUA, afirmă oamenii de știință, s-a anticipat faptul că la terapie intensivă vor fi internate multe persoane în vârstă. Rapoartele de știri și comunicările autorităților din SUA au subliniat că boala COVID-19 afctează în general persoanele în vârstă, iar distanțarea socială ar putea fi o metodă bună de prevenire.

Cu toate acestea, pe măsură ce pandemia a ajuns în tot mai multe spitale, și pacienții mai tineri au început să fie internați la terapie intensivă. Astfel, s-a constatat că mulți dintre acești pacienți tineri sufereau de obezitate. Acest risc este deosebit de relevant în SUA, deoarece prevalența obezității este în jur de 40%, față de o prevalență de 24% în Spania, 20% în Italia și 6,2% în China.

În baza de date care a cuprins 265 de pacienți (dintre care 58% erau bărbați) , s-a constatat o corelație invers semnificativă între vârstă și IMC, în care erau mai multe șanse ca persoanele mai tinere internate în spital să fie obeze. Nu a existat nicio diferență în funcție de sex (p = 0·9). Valoarea mediană a IMC-ului a fost de 29·3 kg/m², cu doar 25% dintre persoane având un IMC mai mare de 26 kg/m², și 25% depășind un IMC de 34·7 kg/m² .

Obezitatea poate restricționa ventilația prin împiedicarea mișcării diafragmei, afectează răspunsurile imune la infecția virală, susține inflamația și face ca diabetul și stresul oxidativ să afecteze negativ funcția cardiovasculară.

- Advertisment -

Cele mai populare

De ce ne îmbolnăvește stresul?

Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama! Ne enervăm pentru că stăm mult în trafic,...

Ne mândrim cu ei!Antreprenori romani de top.Ediția 2020

Antreprenorii români care s-au remarcat în acest an plin de încercări și pentru comunitatea StartupCafe.ro. Iată o listă (incompletă, evident) de antreprenori...

BNR cere băncilor să modifice până pe 20 decembrie scoringul de acordare al creditelor

Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie...

Animalele de companie vs oameni.Călătorii cu stampilă de vaccin

Guvernul britanic pregătește adoptarea ștampilelor de vaccin anti-COVID aplicate pe pașapoartele celor care acceptă să se inoculeze, pentru a putea călători.

Comentarii recente