Acasă Locale Nationale Iohannis: Promit că vom proteja integritatea teritorială și interesele economice ale Republicii...

Iohannis: Promit că vom proteja integritatea teritorială și interesele economice ale Republicii Moldova

Președintele ales al României, Klaus Iohannis, a declarat vineri la Chișinău că România va proteja ”fără doar și poate” integritatea teritorială a Republicii Moldova și interesele sale economice, exprimându-și speranța că moldovenii vor alege duminică, la alegerile parlamentare, parcursul european.

Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă comună cu președintele PLDM, fostul premier Vlad Filat, în cadrul vizitei pe care o are la Chișinău, împreună cu Mihai Răzvan Ungureanu și Vasile Blaga.

”Pe 30 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova au șansa să aleagă un viitor european pentru țara lor, o schimbare în bine care se va resimți în viața de zi cu zi a fiecăruia. Orice soluție aleasă pe 30 noiembrie trebuie să fie agreată de o majoritate a cetățenilor Republicii Moldova. Este de datoria tuturor liderilor politici angrenați în această campanie electorală să nu creeze ciocniri de interese între diferitele comunități din interiorul statului și să se concentreze pe prezentarea unor proiecte care să răspundă nevoilor cetățenilor Republicii Moldova. Am speranța că cei cu drept de vot vor opta pentru un viitor pro-european, fac apel cu precădere și la cei cu cetățenie română”, a declarat Iohannis.

El a menționat că ”România a avut șansa istorică de a deveni parte a comunității europene”. ”Pe 30 noiembrie putem acorda o șansă europeană și un viitor mai bun Republicii Moldova în același fel în care României i s-a garantat viitorul spre vest, pe 16 noiembrie”, a spus președintele ales, exprimându-și ”certitudinea că România și Republica Moldova vor împărtăși același spațiu comun de prosperitate și democrație în interiorul Uniunii Europene”.

”În calitate de președinte ales al României vă promit că România va proteja fără doar și poate integritatea teritorială și interesele economice ale Republicii Moldova”, a mai afirmat Iohannis.

Președintele ales a menționat că ”nu există o altă țară decât Republica Moldova care este atât de importantă pentru noi, românii, pentru România, pentru relațiile externe ale României”.

”România cu siguranță are o datorie de necontestat față de Republica Moldova: constituirea unui spațiu comun de democrație, stabilitate și prosperitate pentru cetățenii români și moldoveni. Iar unul dintre obiectivele principale ale politicii externe este susținerea în cel mai clar mod cu putință a parcursului european al Republicii Moldova”, a precizat Iohannis.

El a arătat că vizita sa la Chișinău este prima în afara României pe care o face de când a fost ales președinte al României.

Iohannis i-a înmânat lui Filat ”un mic cadou” constând în cartea autobiografică ”Pas cu pas”, cu autograf.

”Vă mulțumesc, domnule președinte. Ca să știți…nu toată, dar cartea, o parte, deja am citit-o”, a răspuns Filat.

”Aceste alegeri sunt cele mai importante alegeri de la proclamarea independenței încoace. Provocările interne, dar în mod special aș remarca provocările cu caracter extern ne determină pe toți să fim maximum de responsabili, uniți, solidari, în a oferi Republici Moldova un viitor european”, a fost principalul mesaj al lui Vlad Filat, în cadrul declarației de presă susținută alături de Klaus Iohannis.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lucruri inedite pe care nu le știai despre cafea

Pentru multe persoane, consumul de cafea este un adevărat ritual zilnic. Românii nu sunt printre marii consumatori de cafea la nivel european...

Joe Biden a schimbat din prima zi deciziile lui Trump

În primele ore după ce a devenit președinte al Statelor Unite, Joe Biden a semnat 17 decrete prezidențiale. Primul a făcut obligatorii purtarea măștii și...

Bucuresti relaxează restricţiile

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat miercuri că, dacă rata cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori se va menține sub 3...

Facultatea şi viaţa studentului în 2021

Odată cu începerea semestrului al doilea, majoritatea școlilor se vor redeschide, în timp ce revenirea studenților la cursuri în format fizic este...

Comentarii recente