Acasă Locale Internationale ONU a cerut SUA să se asigure că polițiștii americani răspund pentru...

ONU a cerut SUA să se asigure că polițiștii americani răspund pentru faptele pe care le comit

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut joi Statelor Unite să se asigure că polițiștii americani răspund pentru faptele lor, după o decizie în favoarea unui polițist alb implicat în moartea unui bărbat de culoare la New York, un caz care a reaprins tensiuni rasiale, relatează AFP.

Manifestații fără incidente majore au avut loc în noaptea de miercuri spre joi la Manhattan, unde au fost arestate 83 de persoane.

„Acest caz ridică încă o dată problema responsabilității membrilor forțelor de ordine”, a subliniat Stéphane Dujarric, un purtător de cuvânt al ONU.

Secretarul general Ban Ki-moon, a adăugat el, „invită de îndată autoritățile competente în Statele Unite să facă maximum pentru a răspunde cererilor” ca polițiștii „să răspundă pentru faptele lor”.

Ban Ki-moon îndeamnă totodată manifestanții să se exprime pașnic, iar autoritățile să respecte libertatea de a manifesta. El a salutat decizia Departamentului american al Justiției de a deschide o anchetă federală, a adăugat Dujarric.

Un polițist implicat în decesul lui Eric Garner, în vârstă de 43 de ani, mort în timpul unei arestări brutale pe 17 iulie în Staten Island, a fost scos din cauză miercuri de către un juriu popular, care a refuzat să-l inculpe.

Însă el va fi vizat de o anchetă internă a Poliției din New York, iar secretarul american al Justiției Eric Holder a anunțat o anchetă la nivel federal privind o eventuală încălcare a drepturilor civice ale lui Garner.

Decizia marelui juriu – o adunare a unor cetățeni americani însărcinați să hotărască inculparea sau nu în baza unor elemente de anchetă – a fost anunțată după zece zile de la o hotărâre similară în Missouri (centru) care a provocat numeroase manifestații de protest în Statele Unite.

Polițistul alb care l-a împușcat în august la Ferguson pe Michael Brown, un adolescent de culoare în vârstă de 18 ani neînarmat, a fost de asemenea disculpat.

În urma acestui caz, Comitetul ONU împotriva torturii a denunțat într-un raport folosirea excesivă a forței de către poliția americană și deschiderea focului asupra unor persoane de culoare neînarmate.

- Advertisment -

Cele mai populare

Munții Șureanu-Fundătura Ponorului

Nu-i ușor de ajuns în Fundătura Ponorului, colțul de rai din Munții Șureanu. Ai nevoie de entuziasm, de răbdare, dar și de...

PNL, USR sau PSD?

Sănătatea în programele de guvernare: PNL promite investiții masive, PSD vrea dezvoltarea rețelei de centre comunitare, iar USR plănuiește liberalizarea sistemului de...

Studenți voluntari în lupta cu Covid-19

Primele ordine de repartizare a studenţilor voluntari care se vor alătura cadrelor medicale aflate în prima linie, responsabile în continuarea îngrijirilor medicale...

Călătoria cu avionul, doar pentru cei vaccinați anti-covid

În viitor, companiile aeriene vor permite accesul la zborurile internaționale doar pasagerilor care au fost vaccinați împotriva Covid-19, conform declaratiilor șefului companiei...

Comentarii recente