Acasă Locale Internationale OSCE: Armistițiul din Ucraina a fost respectat per ansamblu, cu încălcări la...

OSCE: Armistițiul din Ucraina a fost respectat per ansamblu, cu încălcări la Lugansk și Debalțeve

ucraina

Armistițiul din estul Ucrainei a fost în general respectat în ultimele 12 ore, a declarat duminică, într-o conferință de presă ambasadorul Ertugrul Apakan, șeful Misiunii Speciale de Monitorizare (MSM) în Ucraina a Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE), relatează agenția rusă Tass.

Potrivit agenției, el a notat că orașul Lugansk a fost bombardat duminică, spre ora locală 1.45 (1.45, ora României), și că o serie de episoade de încălcare a armistițiului au fost raportate din zona orașului Debalțeve.

Apakan a spus că membrii misiunii nu au reușit să ajungă la Debalțeve pentru a constata care este situația

El a îndemnând atât trupele ucrainene, cât și insurgenții proruși să asigure reprezentanților OSCE accesul în toate teritoriile aflate în conflict.

Michael Bociurkiw, purtătorul de cuvânt al MSM a declarat că numărul observatorilor OSCE în estul Ucrainei va fi suplimentat până la 350.

În plus, Organizația urmează să folosească vehicule aeriene neînarmate și tehnologie satelitară pentru a monitoriza și observa în ce măsură este respectat armistițiul.

Armistițiul între forțele guvernamentale și insurgenții proruși din regiunea Donbas (est) a intrat în vigoare duminică la ora 0.00 (0.00, ora României).

Membrii „formatului Normandia” – președinții rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroșenko, francez Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel – au semnat un document final negociat de miercuri și până joi, timp de peste 16 ore, cu privire la o soluționare pașnică a conflictului ucrainean, iar Grupul de contact – reprezentanții Kievului, separatiștilor, Moscovei și OSCE – au negociat în paralel măsurile practice de punere în practică a înțelegerii.

Documentul prevede, între altele, armistițiul care a intrat în vigoare în estul țării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părți beligerante, retragerea armamentului greu de pe linia frontului, un schimb de prizonieri și măsuri cu caracter politic pe termen lung, inclusiv alegeri în Donbas și modificarea Constituției ucrainene, în vederea soluționării conflictului.

- Advertisment -

Cele mai populare

Dublă crimă în județul Satu Mare

Nimeni nu prevedea ceea ce avea să se întâmple în noaptea de joi spre vineri în județul Satu Mare. O crimă oribilă...

Angajări la Spitalul Județean Satu Mare

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare face angajări. Potrivit anunțului sunt scoase la concurs 4 posturi. Se caută...

Minivacanță în siguranță

Românii vor avea parte la finalul acestei săptămâni de o minivacanță prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor. În acest context, în unele zone din...

Avocatul Poporului revine la Satu Mare

După o pauză lungă de aproximativ un an, cauzată de pandemia de coronavirus, reprezentanții instituției Avocatul Poporului revin la Satu Mare. Cancelaria...

Comentarii recente