sâmbătă, decembrie 14, 2024
AcasăsusPDL cere Parlamentului abrogarea taxei Ponta de 7 eurocenți pe litrul de...

PDL cere Parlamentului abrogarea taxei Ponta de 7 eurocenți pe litrul de benzină și motorină

Partidul Democrat Liberal depune luni, la Camera Deputaților, spre dezbatere și adoptare în procedură de urgență, proiectul de lege privind abrogarea normelor care permit majorarea accizei pe combustibil cu 7 eurocenți pe litru începând cu 1 aprilie 2014.

”PDL susține eliminarea accizei de 7 eurocenți pe litrul de combustibil, nu doar prin declarații sau semnături mascate, ci prin fapte. Declarațiile și semnăturile vin și trec, acciza însă rămâne. Nu putem lăsa Guvernul Ponta să scumpească și mai mult benzina și motorina de la 1 aprilie. PDL consideră neîntemeiată introducerea acestei taxe și luptă în Parlament pentru a o împiedica. Acciza va arde buzunarele tuturor românilor, aruncând în aer prețurile la bunurile de strictă necesitate”, declară deputatul Andreea Paul, ministru al Economiei în Guvernul Alternativă și inițiator al proiectului.

Astfel, PDL solicită abrogarea punctelor 59-62 ale art. I din OUG 102/2013 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal și reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, care prevăd o majorare a accizelor pentru benzină cu plumb, benzină fără plumb, motorină și petrol lampant cu 70 euro pentru 1.000 litri.

Motivele pentru care PDL solicită eliminarea normelor instituite de Guvernul USL care permit scumpirea combustibilului sunt următoarele:

–     începând cu 1 ianuarie 2014, prin modificare metodologiei de calcul a accizei în lei (renunțarea la cursul din prima zi de luni a lunii octombrie 4,4304/ 7 octombrie 2013) s-a ajuns deja la o creștere a accizei în lei cu 7% prin raportarea la o partitate de 4,738 lei pentru un euro. Acest lucru s-a resimțit direct în prețul final al carburanților, începând cu 1 ianuarie 2014.

–     implementarea punctelor 59-62 ale art. I vor conduce la o creștere minimă de 41 bani pe litru. Prețul final va crește, așadar, la aproape 7 lei pe litru, luând în calcul și evoluțiile cotațiilor barilului de petrol de pe piețele internaționale – OPEC a limitat producția.

–     ca urmare a majorării accizei, prețul final al carburanților din România va fi unul dintre cele mai mari din Uniunea Europeană (între primele 6 state membre) raportat la un salariu mediu net pe economie care ne plasează în partea inferioară a clasamentului statelor europene.

–     măsura fiscală nu va aduce sporuri de venituri bugetare deoarece:

o     cei mai importanți consumatori, transportatorii români și străini, au declarat deja că vor prefera să alimenteze în statele vecine – astfel consumul scade;

o     cererea internă este deja pe o pantă descendentă – datele furnizate de Petrom pentru anul 2013 arată o contracție a cererii de 8% într-un singur an;

o     modalitățile de evaziune fiscală se vor amplifica, iar bugetul va pierde, nu va câștiga;

–     măsura va avea o influență negativă deosebită asupra competitivității mediului de afaceri din România, prin creșterea costurilor aferente transportului;

–     creșterea accizei pentru carburanți va genera un impact inflaționist, confirmat deja de modificarea în sus a țintei de inflație de către BNR pentru anul 2014.

–     ca măsură de politică fiscală va dăuna puternic creșterii economice pentru anul 2014, va afecta puterea de cumpărare și consumul.

–     soluția bugetară nu se află în creșterea nivelului accizei, ci în creșterea eficienței ANAF, în lupta cu evaziunea fiscală.

Mai mult, PDL subliază argumentul evident, reliefat și de către reprezentații Fondului Monetar Internațional, potrivit căruia acciza se colectează global și nu există nici o garanție a destinației precise – lucrări de infrastructură rutieră – pentru sumele colectate prin majorarea de acciză.

Procedura de urgență este determinată de efectele puternice pe care le va avea implementarea art. I, pct. 59-62 asupra puterii de cumpărarea a populației, asupra consumului total, asupra mediului de afaceri și competitivității sale, asupra inflației și chiar asupra încasărilor bugetare și evaziunii fiscale.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare