In urma unei hotărâri din 2009 a Consiliului Local Municipal Carei,a fost aprobată reabilitarea clădirii destinate ca viitor sediu pentru Primărie și anume fostul han Steaua de Aur. Constructorul,un consorțiu la acea dată de trei firme, și-a adjudecat lucrările de reabilitare,pentru suma de 4.330.024 lei,conform contractului semnat in februarie 2010.Tot conform contractului,termenul de execuție era de 18 luni iar termenele de plată a lucrărilor erau stabilite printr-un grafic de eșalonare.
In contractul 1679/09.02.2010 este stipulat că dacă beneficiarul,Primăria Carei, nu plătește lucrările conform graficului,penalizările să fie de 0,2%/zi in timp ce penalizările pentru executant in caz de nepredare la termen să fie de doar 0,1%/zi dar nu mai mult de 10% din valoarea lucrării. Pe cine avantajeaza de fapt acest contract ? Pe beneficiarul Primăria Carei în niciun caz.
Deși termenul de predare era final de an 2011,nu numai că nu sunt finalizate lucrările dar și lucrări ce au fost finalizate necesită refacere din motive ce țin de calitatea lucrărilor prestate.Fațada principală e una dintre acestea dar și acoperișul a necesitat intervenții înainte de a fi recepționată lucrarea.Dictonul Încet dar sigur nu se poate aplica în cazul de față.
Interpelarea consilierilor Ilie Ciută si Dan Bontea de la ședința de CL din 18 iunie: “Cum se pot plăti bani către constructor dacă noi nu ne-am mutat nici după 2 ani de la expirarea termenului alocat lucrărilor in conditiile in care suntem cu plățile la zi”? a rămas una retorică atât timp cât conducerea orașului nu a oferit o motivație pentru situația existentă.
Tergiversarea lucrarilor și acceptarea situației de către primăria Carei,ca beneficiar,și mai mult,achitarea la zi a plăților către constructor fără a aplica clauzele din contract care prevăd penalizări pentru întârizeri în execuție ,ridică multe semne de intrebare legate de interesele celor ce au semnat acest contract.
La nici o sută de km de noi ,in municipiul Oradea,o situație similară este gestionată ferm de primăria care dă dovadă de interes in gestionarea banului public și pune in practică clauzele stipulate in contractele de lucrări.Astfel, lucrările de reabilitare a pasajului Vulturul Negru au demarat în septembrie anul trecut și s-au derulat sub grafic până în ianuarie 2013. Constructorul și-a adjudecat în vara anului trecut lucrările de reabilitare a pasajului, inclusiv cu rețele de utilități, iluminat arhitectural și mozaicul de pe pavaj pentru 2,5 milioane lei,termenul de predare fiind 15 iunie 2013.
Pentru întârzierea predării lucrării la termen,municipalitatea orădeană aplică penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere,conform contractului incheiat de cele două părți.Sumele se ridică la echivalentul a 5.600 euro/zi,incepând cu data de 17 iunie 2013.Observați procentul stipulat in contractul de lucrări pentru cazul întârzierilor în predarea lucrărilor.
1% în cazul primăriei Oradea față de 0,1% în cazul primăriei Carei.
Mai mult,la anunțarea terminării lucrării de către firma prestatoare,viceprimarul orădean a constatat deficiențe și defecțiuni,unele dintre ele intr-un mod inedit,prin turnarea unei găleți de apă pe pardoseala de mosaic, pentru a demonstra că nu are cădere și apa băltește,fapt relatat pe larg de ebihoreanul.ro.
Potrivit aceleiași surse,astăzi,4 iulie,comisia de recepție din cadrul primăriei Oradea a decis ca să nu recepționeze lucrările și să oblige executantul MARCONST SRL Marghita să refacă în întregime partea referitoare la mozaic,inclusiv sticla ornamentală,pe cheltuiala firmei,în termen de trei luni de la data la care primește notificarea ( ebihoreanul.ro).
O atitudine fermă a benficiarului,atent la gestionarea banului public, si plină de respect la adresa contribuabilului prin dialogul continuu cu acesta prin intermediul comunicatelor și al conferințelor de presă organizate.
Intâmplarea face ca firma in cauză,care la Oradea plătește penalizări de zeci de mii de euro pentru nerespectarea termenului de predare, să fie Marconst din Marghita,cea care la Carei execută lucrările din jurul Monumentului Ostașului Român,concomitent cu cele de renovare ale Teatrului și Casei de Cultură.
In urma licitației din iunie 2012,firmei Marconst SRL Marghita i-a fost atribuit contractul la lucrările de la „Renasterea Centrului Cultural al Municipiului Carei” (în care e inclus și Teatrul),cu valoarea de 9.937.066,37 lei ( Fonduri Europene si 2% contribuție CL Carei) , cu manager de proiect,Mak Ioan.
Renovarea Teatrului Municipal a inceput vara lui 2012 cu decopertarea clădirii , după care au urmat lucrările de consolidare a pereților și a fundației afectate de igrasie.
Nu stim in ce măsură soluțiile adoptate sunt sau nu adecvate,cert e insă că in spațiul din fața scenei,unde stă de obicei orchestra sau sufleurii,băltește apă de 30 cm si la ora actuală.
Potrivit declarațiilor managerului de proiect,Mak Ioan,proiectul inițial a suferit mai multe schimbări și in plus,a fost angajată o firmă de consultanță din Ungaria, ”pentru a oferi idei de amenajare…clădirea este una veche”,cheltuielile fiind suportate din bugetul local.
Contactat telefonic, coordonatorul de Programe din cadrul Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest pentru judetul Satu Mare,dl.Ionică Pop,nu are cunostinta despre aceste modificări ale proiectului inițial despre care a amintit managerul de proiect din cadrul Primăriei Carei.
Daniela Ciută