Acasă Locale Stiri Satu Mare Percheziții la licee din țară și din Satu Mare

Percheziții la licee din țară și din Satu Mare

Poliția efectuează percheziții marți dimineață la Liceul Nichita Stănescu din București, dar la Satu Mare, într-un dosar în care este vizată Asociația Arhimede, bănuită de fapte de evaziune fiscală de 3,1 milioane de euro, relatează Digi 24.

mascati
mascati
De asemenea, descinderi au loc și la Mihaela Gună, membră a Consiliului Economic și Social, organism consultativ de Guvernul și Parlamentul României și reprezentanta Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. Polițiștii au început perchezițiile de la primele ore ale dimineții, la Liceul Teoretic Nichita Stănescu din Capitală. Nu este singura instituție vizată de anchetatori. Este vorba de școli de stat și licee din județe precum Constanța și Satu Mare.

Asociația Arhimede ar fi organizat anumite concursuri școlare particulare ilegal, în școlile de stat, susțin anchetatorii. Autoritățile au descoperit că doar între 2010 si 2015, asociația ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 3,1 milioane de euro.

Asociația avea o structură piramidală și fiecare membru implicat în organizarea de concursuri și cursuri un rol precis remunerat.

În varful piramidei era Petruș Alexandrescu, profesor de matematică și liderul asociației. Următorul nivel era ocupat de Mihaela Gună, președinta Federației Naționale a Asociaților de Părinți, și apoi urmau profesorii din școli.

Fiecare primea beneficii dupa implicare – cadrele didactice luau bani sau bonuri valorice, în funcție de numărul elevilor participanți la concursuri și cursuri.

Astfel, un profesor care asista la concursul Arhimede primea 2,5 lei pentru fiecare elev înscris, profesorul care corecta lucrările primea 3,5 lei, iar coordonatorul centrului în care se desfășura concursul încasa 2.5 lei pentru fiecare elev.

Restul de 16,5 lei intrau în conturile profesorului Petruș și ale asociației cu titlu de sponsorizare sau cotizație. Astfel bugetul statului era ocolit.

Pentru a intra in sistemul Arhimede, spun surse judiciare, profesorii semnau un protocol de colaborare cu Federația Națională a Asociaților de Părinți reprezentată de Mihaela Gună și cu Ministerul Educației.

Documentele oficiale obținute de reporterii Digi24 menționează că profesorul Petruș Alexandrescu apela la influența deținută de Mihaela Gună la nivel Ministerului Educației, pentru a se asigura că toate concursurile se vor desfășura fără probleme.

Mai mult, profesorul Petruș Alexandrescu încheia protocoale cu școlile organizatoare de concursuri sau chiar cu inspectoratele județene. Conform documentelor, profesorii și inspectorii școalari implicați în întreaga afacere ar fi acceptat desfășurarea concursurilor în școli în schimbul unor sume de bani.

Concursul Arhimede nu a figurat în 2014 în calendarul concursurilor școlare emis de Ministerul Educației.

Toate taxele încasate de la elevi pentru cursuri și concursuri de matematică erau înregistrate fictiv ca taxe de sponsorizare și cotizații de către Cristina Grezi. Aceasta este contabila Asociației Arhimede dar în același timp și contabila Colegiului Nichita Stănescu.

În toată schema evaziunii fiscale este implicată și Editura Nomina. Profesorii care susțineau cursuri în cadrul Colegiului Nichita Stănescu publicau manuale, culegeri sau reviste pe care mai apoi le vindeau elevilor participanți la cursuri și concursuri fără a elibera bonuri fiscale.

Profesorii colectau taxele de curs și de concurs deși știau că acestea nu sunt avizate de Ministerul Educației. Asociația a organizat ani buni Concursul Arhimede cu ajutorul a peste 40 de profesori din diferite județe și a încasat de la fiecare elev participant 25 de lei, fără a elibera chitanțe sau a plăti vreo taxă la stat.

Asociația Arhimede a fost înființată în 2005 de către Petruș Alexandrescu, Ion Chitescu, Georgeta Alexandrescu, Diana Olimpia Alexandrescu, Călin Florinel Vlasie, Florica Alexandrescu și Liviu Rădulescu.

Scopul principal al asociației este promovarea activităților în domeniul matematicii și informaticii.

- Advertisment -

Cele mai populare

A fost reactualizată lista țărilor cu risc epidemiologic

Joi, 29 iulie a.c., a fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. În acest context, toți...

Ziua Imnului Național marcată la Satu Mare

Anual, la data de 29 iulie, este celebrată Ziua Imnului Național. În acest context, în municipiul Satu...

Jumătate de tonă de cocaină a ajuns din greșeală într-un depozit de fructe din Ilfov

În loc de banane, la un depozit de fructe din Ilfov au ajuns 503 kilograme de cocaină aproape...

CFR Cluj s-a calificat în turul 3 al Ligii Campionilor

Formația campioană a României, CFR Cluj, a primit miercuri vizita celor de la Lincoln Red Imps în returul...

Comentarii recente