Acasă Locale Pericolele folosirii aparatului de aer conditionat

Pericolele folosirii aparatului de aer conditionat

Indispensabil în zilele caniculare, aparatul de aer condiționat poate fi extrem de periculos pentru sănătate. Nu doar aerul rece ne face rău, ci și bacteriile care se dezvoltă în instalație. Pentru a evita problemele, specialiștii ne recomandă să nu stăm exact în bătaia aparatului. În plus, trebuie să avem grijă să schimbăm filtrele o dată la două luni.

În zilele caniculare, apartamentul se poate transforma într-un adevărat cuptor. Dacă aveți de gând să vă răcoriți dând drumul la aerul condiționat trebuie să aveți mare grijă să nu vă faceți mai mult rău. Folosirea necorespunzătoare și în exces a aparatelor de aer condiționat vă poate trimite direct în spital.

„Au ajuns anumite cazuri cu infecții de căi aeriene superioare și mă refer la laringite, la angină, la faringite produse de expunerea excesivă la aerul condiționat, la temperaturi scăzute și o ventilație excesivă”, afirmă dr. Diana Cimpoeșu, purtator de cuvânt Spitalul Sf. Spiridon Iași.

Acestea sunt formele ușoare ale afecțiunilor cauzate de expunerea îndelungată la aerul condiționat. De aproape 40 de ani însă a fost descoperită și o bacterie care se găsește în tubulatura aparatelor de aer condiționat și care poate afecta grav sănătatea.

„Apare ca o infecție a căilor respiratorii superioare dar și inferioare cu pneumonie. În afară de aceasta poate să apară afectare la nivelul ficatului sau la nivelul cordului, fiind o boală provocată de o bacterie”, spune prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Pentru a evita apariția și dezvoltarea unor bacterii este bine sa știm ce avem de făcut. Primul pas – curățarea sau schimbarea filtrelor.

„Trebuie schimbat filtrul o dată la două luni deoarece pe filtrele acestuia se depun bacterii, mizerie, praf ceea ce duce la o proastă calitate a aerului și o proastă funcționare a apartului de aer condiționat”, explică Ionuț Pogor, instalator.

Atenție, pentru filtrele aparatelor de apartament nu este suficientă spălarea acestora doar cu apă și detergent. Curățarea lor trebuie făcută cu soluții dezinfectante speciale pentru germeni și mucegai.

Un filtru pentru aparatul de aer condiționat din apartament poate ajunge și la 100 de lei, iar unul pentru autoturism costă între 30 și 120 de lei.

- Advertisment -

Cele mai populare

De ce ne îmbolnăvește stresul?

Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama! Ne enervăm pentru că stăm mult în trafic,...

Ne mândrim cu ei!Antreprenori romani de top.Ediția 2020

Antreprenorii români care s-au remarcat în acest an plin de încercări și pentru comunitatea StartupCafe.ro. Iată o listă (incompletă, evident) de antreprenori...

BNR cere băncilor să modifice până pe 20 decembrie scoringul de acordare al creditelor

Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie...

Animalele de companie vs oameni.Călătorii cu stampilă de vaccin

Guvernul britanic pregătește adoptarea ștampilelor de vaccin anti-COVID aplicate pe pașapoartele celor care acceptă să se inoculeze, pentru a putea călători.

Comentarii recente