Acasă Locale Pericolele folosirii aparatului de aer conditionat

Pericolele folosirii aparatului de aer conditionat

Indispensabil în zilele caniculare, aparatul de aer condiționat poate fi extrem de periculos pentru sănătate. Nu doar aerul rece ne face rău, ci și bacteriile care se dezvoltă în instalație. Pentru a evita problemele, specialiștii ne recomandă să nu stăm exact în bătaia aparatului. În plus, trebuie să avem grijă să schimbăm filtrele o dată la două luni.

În zilele caniculare, apartamentul se poate transforma într-un adevărat cuptor. Dacă aveți de gând să vă răcoriți dând drumul la aerul condiționat trebuie să aveți mare grijă să nu vă faceți mai mult rău. Folosirea necorespunzătoare și în exces a aparatelor de aer condiționat vă poate trimite direct în spital.

„Au ajuns anumite cazuri cu infecții de căi aeriene superioare și mă refer la laringite, la angină, la faringite produse de expunerea excesivă la aerul condiționat, la temperaturi scăzute și o ventilație excesivă”, afirmă dr. Diana Cimpoeșu, purtator de cuvânt Spitalul Sf. Spiridon Iași.

Acestea sunt formele ușoare ale afecțiunilor cauzate de expunerea îndelungată la aerul condiționat. De aproape 40 de ani însă a fost descoperită și o bacterie care se găsește în tubulatura aparatelor de aer condiționat și care poate afecta grav sănătatea.

„Apare ca o infecție a căilor respiratorii superioare dar și inferioare cu pneumonie. În afară de aceasta poate să apară afectare la nivelul ficatului sau la nivelul cordului, fiind o boală provocată de o bacterie”, spune prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Pentru a evita apariția și dezvoltarea unor bacterii este bine sa știm ce avem de făcut. Primul pas – curățarea sau schimbarea filtrelor.

„Trebuie schimbat filtrul o dată la două luni deoarece pe filtrele acestuia se depun bacterii, mizerie, praf ceea ce duce la o proastă calitate a aerului și o proastă funcționare a apartului de aer condiționat”, explică Ionuț Pogor, instalator.

Atenție, pentru filtrele aparatelor de apartament nu este suficientă spălarea acestora doar cu apă și detergent. Curățarea lor trebuie făcută cu soluții dezinfectante speciale pentru germeni și mucegai.

Un filtru pentru aparatul de aer condiționat din apartament poate ajunge și la 100 de lei, iar unul pentru autoturism costă între 30 și 120 de lei.

- Advertisment -

Cele mai populare

Alpiniști Români ne poartă pe cărări nebătătorite prin țară.

Horia Colibăşanu: Creasta nordică a Făgăraşului, munţii Retezat şi Cheile Nerei sunt locuri deosebite, comparabile cu destinaţii din Europa, cu Alpi .

Deschide-ți sufletul!

Cea mai bună metodă de a imprima în sufletul copilului sensul cuvintelor rugăciunii este de a te ruga împreună cu el, punând...

Când va ajunge în România primul vaccin anti-COVID-19?

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că România ar putea beneficia de un vaccin împotriva Covid în primul...

Noua ordine militara?!

Autoritățile din Quebec City, Canada, au anunțat că vor izola cetățenii „necooperanți” într-o facilitate pentru coronavirus, a cărei...

Comentarii recente