29.8 C
New York City
miercuri, august 17, 2022
AcasăsusPersoană diagnosticată cu botulism, medicii sătmăreni nu au ser antibotulism

Persoană diagnosticată cu botulism, medicii sătmăreni nu au ser antibotulism

Un bărbat de 20 de ani, a ajuns sâmbătă, 12 aprilie la spital fiind suspect de botulism după ce a consumat șuncă preparată în gospodărie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgențe (SJU) Satu Mare, Constantin Demian, pacientul s-a prezentat la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) cu acuze digestive (constipație), dureri musculare, dureri oculare și ușoară paralizie facială.

După efectuarea mai multor investigații bărbatul a fost internat la Secția de Boli infecțioase unde, ulterior, a fost confirmat diagnosticul inițial de botulism. Cum în stocul SJU Satu Mare nu există ser antibotulinic, a cărui administrare este obligatorie în aceste situații, s-a luat legătura cu mai multe spitale de profil din zonă, dar și din București.

Având în vedere faptul că nici aceste spitale nu dețin acest ser, managerul SJU, Erica Venemozer și directorul medical, dr. Paula Mare, au contactat Ministerul Sănătății, inclusiv pe ministrul Nicolae Băniciou și pe secretarul de stat Raed Arafat. Cu ajutorul acestora s-au identificat câteva fiole de ser antibotulinic în cadrul unui aeroport. Trei dintre aceste fiole au fost trimise la Cluj cu un avion de unde, cu o mașina SMURD, fiolele au ajuns duminică, 13 aprilie în jurul orei 16.00 la Satu Mare. Serul a fost deja administrat pacientului.

Precizăm că botulismul este o boală infecțioasă neurotoxică, paralitică, foarte severă, ce debutează prin afectarea nervilor cranieni și ulterior a celor rahidieni (nervii măduvei spinării). Boala este produsă de bacilul Clostridium Botulinum care secretă o neurotoxină foarte puternică. 1 mg din aceasta putând duce la decesul pacientului. Toxina botulinică este cea mai puternică dintre toxinele cunoscute în practica medicală.

2 COMENTARII

  1. este foarte trist ca multe spitale nu au acest ser antitobulism si ca a trebuit sa se ceara ajutorul Ministerului Sanatatii, deoarece,pacientul siferea dureri intre timp. Una peste alta, e bine ca pacientul a primit serul.

Comments are closed.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente