Acasă Locale Peste 17.000 de absolvenți au solicitat indemnizația de șomaj în luna iulie

Peste 17.000 de absolvenți au solicitat indemnizația de șomaj în luna iulie

bac2013v_13496500_53090100Peste 17.000 de absolvenți au solicitat indemnizația de șomaj în luna iulie, dintre care aproximativ 16.200 provin din învățământul liceau și postliceal, a anunțat, miercuri, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Absolvenții pot obține indemnizația de șomaj dacă în 60 de zile de la absolvire s-au înregistrat la agenția pentru ocuparea forței de muncă din raza de domiciliu sau reședință ori la un furnizor de servicii specializate acreditat.

Potrivit ANOFM, de la începutul lunii iulie și până în prezent s-au înregistrat 17.501 absolvenți, dintre care 16.297 provin din învățământul liceal și post-liceal, 364 din învățământul primar, gimnazial și profesional, iar 840 din învățământul universitar.

În luna iunie s-au înregistrat 3.970 de absolvenți, dintre care 3.404 provin din învățământul liceal și post-liceal, 466 din învățământul primar, gimnazial și profesional, iar o sută din învățământul universitar.

Indemnizația de șomaj pentru absolvenți se acordă la cerere, lunar, pe o perioadă de șase luni, în sumă fixă, respectiv 250 de lei, aceasta reprezentând 50 la sută din valoarea indicatorului social de referință în vigoare, de 500 de lei.

Indemnizația poate fi acordată de la data expirării perioadei de 60 de zile de la absolvire, în care solicitanții nu au reușit să-și găsească un loc de muncă, respectiv de la data absolvirii școlilor speciale pentru persoane cu handicap. Solicitanții trebuie să facă dovada că nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale, nu urmează o formă de învățământ la data solicitării dreptului și nu realizează venituri sau obțin, din activități autorizate, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare, de 500 de lei.

Data absolvirii este data de întâi a lunii următoare celei înscrise pe diplomă sau, după caz, pe certificatul de studii eliberat de către instituția de învățământ, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică în mod expres o anumită dată de absolvire.

Indemnizatia poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii și se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învățământ absolvită.

Absolvenților care se înscriu la agențiile de ocupare pot beneficia de informare și consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă și formare profesională gratuită.

- Advertisment -

Cele mai populare

Educația sexuală atacată de Klaus Iohanis la CCR ,promovată de deputați

Legea prin care "educația sexuală” în școli este înlocuită cu "educație sanitară” este constituțională, a decis joi Curtea Constituțională, care a respins...

Taxe care pot fii achitate online din Septembrie

Începând de joi, 24 septembrie, plățile pentru contravaloarea permiselor de conducere realizate de persoanele fizice pot fi achitate online, prin Ghișeul.ro, a anunțat...

Primarul comunei Tarna Mare

Ce înseamnă să fii primar?  -E o mare onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru că  oamenii din comuna...

Simona Halep a câștigat turneul de la Roma

Simona Halep și Karolina Pliskova au disputat al doilea meci direct dintr-o finală din circuitul WTA la Roma, luni, de la 15:30. Românca noastră a câștigat finala dupa 2...

Comentarii recente