Acasă Locale Nationale Peste 70% dintre români consideră că sistemul de sănătate discriminează pacienții

Peste 70% dintre români consideră că sistemul de sănătate discriminează pacienții

medici

Peste 70 la sută dintre români consideră că sistemul de sănătate din România discriminează pacienții cu boli cronice, arată un studiu realizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

COPAC a realizat, în perioada 25 martie – 6 aprilie, un studiu pe tema discriminarii pacienților cu afecțiuni cronice.

Cele mai importante probleme cu care se confruntă un pacient suferind de boli cronice în România sunt accesul limitat la un tratament corespunzător (47,11%) și aceesul limitat la servicii medicale (16,33%), arată studiul „Societatea românească și afecțiunile cronice”.

Potrivit studiului, 84,96% dintre respondenți știu ce înseamnă o boală cronică, iar 62,96% au în familie sau printre cunoscuți persoane cu boli cronice precum hepatită cronică, boli cardiovasculare, HIV, Alzheimer, Parkinson, TBC, psoriasis, diabet, boli reumatismale autoimume, cancer, scleroză multiplă, boli inflamatorii intestinale, boli rare, etc.

Peste 36% dintre cei care au răspuns la chestionar consideră că anumite categorii de bolnavi sunt discriminate de către societate, în timp ce aproximativ 58% au răspuns „Nu știu” la această întrebare.

Mai mult, peste 73,2% dintre respondenți consideră că sistemul de sănătate din România discriminează pacienții. Cel puțin 1 din 10 români a intrat măcar odată în contact cu bolnavi cronici discriminați de societate.

Respondenții consideră contagioase, cu un risc mare de expunere și transmitere, boli precum infecția cronică cu HIV (74,33%), tuberculoza (66,5%) și hepatita cronică (56,8%). Nouă la sută dintre ei declară că ar evita interacțiunea cu persoane care suferă de boli cronice, în timp de 91,1 la sută nu ar face acest lucru.

Atunci când vine vorba interacțiunea copilului lor cu un coleg suferind de o boală cronică, doar 57,6% afirmă că nu ar impune restricții.

Cele mai grave cinci boli cronice, în opinia participanților la test, sunt: cancerul, infecția cronică cu HIV, scleroza multiplă, Alzheimer și boala Parkinson.

- Advertisment -

Cele mai populare

Munții Șureanu-Fundătura Ponorului

Nu-i ușor de ajuns în Fundătura Ponorului, colțul de rai din Munții Șureanu. Ai nevoie de entuziasm, de răbdare, dar și de...

PNL, USR sau PSD?

Sănătatea în programele de guvernare: PNL promite investiții masive, PSD vrea dezvoltarea rețelei de centre comunitare, iar USR plănuiește liberalizarea sistemului de...

Studenți voluntari în lupta cu Covid-19

Primele ordine de repartizare a studenţilor voluntari care se vor alătura cadrelor medicale aflate în prima linie, responsabile în continuarea îngrijirilor medicale...

Călătoria cu avionul, doar pentru cei vaccinați anti-covid

În viitor, companiile aeriene vor permite accesul la zborurile internaționale doar pasagerilor care au fost vaccinați împotriva Covid-19, conform declaratiilor șefului companiei...

Comentarii recente