Acasă Locale Nationale Peste 70% dintre români consideră că sistemul de sănătate discriminează pacienții

Peste 70% dintre români consideră că sistemul de sănătate discriminează pacienții

medici

Peste 70 la sută dintre români consideră că sistemul de sănătate din România discriminează pacienții cu boli cronice, arată un studiu realizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

COPAC a realizat, în perioada 25 martie – 6 aprilie, un studiu pe tema discriminarii pacienților cu afecțiuni cronice.

Cele mai importante probleme cu care se confruntă un pacient suferind de boli cronice în România sunt accesul limitat la un tratament corespunzător (47,11%) și aceesul limitat la servicii medicale (16,33%), arată studiul „Societatea românească și afecțiunile cronice”.

Potrivit studiului, 84,96% dintre respondenți știu ce înseamnă o boală cronică, iar 62,96% au în familie sau printre cunoscuți persoane cu boli cronice precum hepatită cronică, boli cardiovasculare, HIV, Alzheimer, Parkinson, TBC, psoriasis, diabet, boli reumatismale autoimume, cancer, scleroză multiplă, boli inflamatorii intestinale, boli rare, etc.

Peste 36% dintre cei care au răspuns la chestionar consideră că anumite categorii de bolnavi sunt discriminate de către societate, în timp ce aproximativ 58% au răspuns „Nu știu” la această întrebare.

Mai mult, peste 73,2% dintre respondenți consideră că sistemul de sănătate din România discriminează pacienții. Cel puțin 1 din 10 români a intrat măcar odată în contact cu bolnavi cronici discriminați de societate.

Respondenții consideră contagioase, cu un risc mare de expunere și transmitere, boli precum infecția cronică cu HIV (74,33%), tuberculoza (66,5%) și hepatita cronică (56,8%). Nouă la sută dintre ei declară că ar evita interacțiunea cu persoane care suferă de boli cronice, în timp de 91,1 la sută nu ar face acest lucru.

Atunci când vine vorba interacțiunea copilului lor cu un coleg suferind de o boală cronică, doar 57,6% afirmă că nu ar impune restricții.

Cele mai grave cinci boli cronice, în opinia participanților la test, sunt: cancerul, infecția cronică cu HIV, scleroza multiplă, Alzheimer și boala Parkinson.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lansarea proiectului „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor- Jurnalul de Satu Mare SRL”

S.C. Jurnalul de Satu Mare S.R.L., în calitate de Beneficiar, implementează proiectul „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate...

Sprijin pentru participarea pentru prima dată la sistemele de calitate

Anunţă deschiderea apelului de selecţie nr. 2 pentru măsura 3.1 - Sprijin...

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Comentarii recente