29.8 C
New York City
miercuri, august 17, 2022
AcasăsusPetiție pentru autonomia Transilvaniei

Petiție pentru autonomia Transilvaniei

După ce 10.300 de persoane au semnat Petiția pentru Autonomia Transilvaniei și stabilirea guvernului regional la Cluj, inițiatorii demersului vor depune revendicările la Prefectura Cluj, anunță presa locală.

Potrivit citynews.ro, solicitarea de constituire a unui teritoriu autonom politic și economic va ajunge astăzi, 12 martie, pe masa prefectului Clujului, la scurt timp după ce inițiatorii au format o organizație ce a primit personalitate juridică de la Judecătoria Cluj-Napoca.

Lansată în urmă cu câteva luni pe un site destinat popularizării cauzelor de diverse tipuri, petiția, ce propune „Guvern regional la Cluj, cu control politic și economic pe teritoriul Transilvaniei Autonome”, a fost scrisă în română și maghiară și a adunat rapid mii de susținători. Inițiatorii motivează acest demers prin faptul că istoria și tradiția Transilvaniei sunt complet diferite cele ale fostului Regat și că, în prezent, regiunea contribuie mult mai mult decât restul țării la bugetul de stat și primește puțin înapoi.

„Regiunea noastră a fost întotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarată prima oară libertatea confesională în 1568 la Dieta din Turda. […]Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultură si toleranță. In secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie largă. La Unirea din Alba Iulia în 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltată din România Mare. [..] Impozitele acumulate în Transilvania ajung în Moldova si Oltenia pe nedrept. Transilvania este trezoreria țării noastre fără autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem de ei”, se arată în petiția online.

Inițiatorii spun că regiunea formată din Banat, Crișana, Maramureș și Ardeal s-ar putea autosusține, având în vedere resursele naturale și potențialul turistic. Până acum, 10.320 de persoane s-au alăturat demersului.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente