Acasă Locale Nationale PNL vrea preluarea guvernării prin moțiune de cenzură, convins că nu se...

PNL vrea preluarea guvernării prin moțiune de cenzură, convins că nu se pot face anticipate

Co-președinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, au declarat luni că doresc preluarea guvernării prin inițierea unei moțiuni de cenzură împotriva Cabinetului Ponta și negocierea unei majorități în actualul Parlament, deoarece aleșii nu ar vota în majoritate pentru declanșarea anticipatelor.

Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă comună, la care au luat parte cei doi co-președinți PNL.

Conform Constituției, mecanismul de dizolvare a Parlamentului și declanșare a alegerilor anticipate este determinat de respingerea solicitării de învestitură a două propuneri de Guvern.

Alina Gorghiu a făcut referire la cum dorește PNL să preia guvernarea, invocând ideea alegerilor parlamentare anticipate. ”Ne dorim în primul rând alegeri anticipate. Desigur, nu suntem copii, să știți că știm că este un lucru care se poate îndeplini extrem de dificil, asta este Constituția, cu ea defilăm și noi, acestor dispoziții din Constituție ne vom supune”, a afirmat Gorghiu.

Co-președintele PNL a declarat că în cursul sesiunii parlamentare care va începe la 1 februarie va fi depusă o moțiune de cenzură, însă tema și data depunerii acesteia va fi stabilită după ce programul de guvernare va fi finalizat.

Gorghiu a fost întrebată dacă, în aceste condiții, momentul depunerii moțiunii de cenzură va fi în luna martie sau aprilie.

”Decizia a fost una unanimă în interiorul acestei ședințe privitoare la momentul la care vom face această moțiune de cenzură, și toată lumea a ajuns la concluzia următoare: că în mod categoric o guvernare trebuie pregătită. O guvernare pregătită înseamnă să ai disponibil, lucrat în interiorul partidului, acea viziune de guvernare cu care tu vrei să exerciți guvernarea. Nu cred că ne mai putem permite să facem execiții guvernamentale peste noapte sau să credem că putem să ne ducem nepregătiți la Palatul Victoria, așa cum s-a întâmplat de foarte multe ori cu guvernele României” , a răspuns liderul PNL.

Ea a menționat că programul de guvernare poate fi finalizat și mai repede decât momentul de 28 februarie.

”Nu cred că poți să depui o moțiune de cenzură dacă nu ai un program de guvernare pe care să-l prezinți Parlamentului în secunda doi după ce a picat Guvernul Ponta. Asta a fost logica demersurilor și etapizarea pe care noi astăzi am stabilit-o. Nu putem să avansăm un calendar decât în acești parametri”, a mai explicat Gorghiu.

Co-președintele PNL, Vasile Blaga, a fost întrebat dacă scopul moțiunii de cenzură este acela de a duce la declanșarea alegerilor anticipate sau dacă acest obiectiv este unul separat.

”Ne-am dori să poată fi parcurși toți pașii până să ajungi la alegeri anticipate, dar nu suntem copii. Suntem convinși că al doilea guvern trece tocmai datorită numărului excesiv de mare de parlamentari și, și ei știu, mulți dintre ei, că nu se vor regăsi în viitorul Parlament și indiferent ce le vor spune conducerile partidelor, nu vor vota. Și mă gândesc aici în special la PSD, care are mai bine de o treime din Parlament, 40%. Deci, moțiunea de cenzură este îndreptată împotriva Guvernului, cu o ofertă clară în față – și v-a făcut vorbire doamna co-președinte despre programul de guvernare – tocmai pentru că noi știm că un program de guvernare nu poate fi făcut peste noapte, că am mai făcut. Toate partidele care sunt la putere sau în opoziție, cele importante, au mai făcut peste noapte un program de guvernare. Vă aduc aminte numai 2009, PDL-PSD, ca să nu dau alt exemplu, ci dau un exemplu în care am fost și noi implicați – un program de guvernare într-o noapte, se poate și așa – nu vrem să mai repetăm această istorie”, a răspuns Blaga.

El a fost întrebat cu ce partide parlamentare va discuta pentru ca moțiunea de cenzură anunțată să fie adoptată.

”Vom discuta exact când acest program de guvernare va fi finalizat, pentru a aduce o nouă majoritate în jurul acestui program de guvernare. Sigur, se va discuta cu forțe politice din Parlament, exceptând PSD”, a replicat Blaga.a

- Advertisment -

Cele mai populare

Ministrul Transporturilor a fost în vizită la Satu Mare

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor a fost într-o vizită vineri în județul Satu Mare, unde a și ținut o...

Un creier sanătos de lungă durată

Un factor de multe ori neglijat în ceea ce privește impactul asupra creierului este nutriția. Și există numeroase produse care pot fi...

Mită de 89.000 de euro pentru semnarea de contracte

Mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita ar fi primit mită de până la 89.000 de euro...

Ordonanță de Urgență privind telemunca

Guvernul va discuta în ședința de vineri un proiect de OUG privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă. Actul normativ reglementează...

Comentarii recente